wlprzemek Napisano Kwiecień 9, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2015 Witam. Postanowilem zainstalowc centos7 na 2 partycji (na pierwszej byl windows 7) i po instalacji przy uruchamianiu systemu mam do wyboru tylko centos a chcial bym abym mogl wybierac czy windows czy linux... jak dobrze pamietam, kiedys instalowalem jakas inna dystrybucje i z automatu tak bylo z wyborem przy starcie.. moze ktos pomoc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 9, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2015 Sprawdź grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg Sprawdź czy to na pewno taka ścieżka jest do grub.cfg na Centos - podaję to co w Fedorze. Powinno być tak samo, ale lepiej zlokalizuj config, żeby mieć pewność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlprzemek Napisano Kwiecień 9, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2015 po wpisaniu tej komendy cos takiego sie pokazalo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Kwiecień 9, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2015 Zamiast wstawić obrazek, lepiej było wstawić sam tekst. Z obrazka wynika, że grub nie wykrył windowsa, zainstaluj ntfs-3g (musisz mieć elrepo) i uruchom ponownie poprzednie polecenie, zalecam przedtem zrobić kopie pliku grub.cfg 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlprzemek Napisano Kwiecień 9, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2015 Łatwiej obrazwk bo linux na innym kompie mam Ok tak zrobie, podpowiedz dlaczego "gryzie" sie linux z windą ? tak jak wspomnialem iz kiedys instalowalem inna dystrybucje i nie bylo z tym problemu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Kwiecień 9, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2015 Ok tak zrobie, podpowiedz dlaczego "gryzie" sie linux z windą ? W CentOSie brak w instalatorze obsługi ntfs i grub nie wykrywa windowsa. CentOS generalnie przewidziany jest na serwery (co nie znaczy, że nie nadaje się na desktop), a tam raczej nikt nie stosuje dual boot. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlprzemek Napisano Kwiecień 9, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2015 ok zastosowalem sie do twoich rad i udalo sie to zrobic, teraz przy rozruchu mozna wybrac system wiec THX mam jeszcze pytanie odnosnie repozytori, gdzie znalesc te w ktorych jest flash player itp te podstawowe?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 10, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2015 Jest takie małe, dobrze zaopatrzone repo lin.ux.ro/repos.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlprzemek Napisano Kwiecień 10, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2015 OK Jeszcze chciałem zapytać czym różnią się te trzy pierwsze systemy od siebie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Kwiecień 10, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2015 OK Jeszcze chciałem zapytać czym różnią się te trzy pierwsze systemy od siebie ?? Wersją jądra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlprzemek Napisano Kwiecień 10, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2015 Ma to jakieś znaczenie dla mnie, zwykłego uzytkownika ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 10, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2015 Nic a nic. Nowsze jądro ma zwykle lepszą obsługę sprzętu, z wersji na wersję pojawiają się różne nowe sterowniki. I to jedyne co może zainteresować nowego Linuksowca. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlprzemek Napisano Kwiecień 10, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2015 Tzn tak jest domyślnie z 3 do wyboru, czy coś ja "zainicjowałem" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlprzemek Napisano Kwiecień 11, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2015 proste zainstalowanie elrepo znalazłem cos takiego: yum update yum install epel-release && yum update Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlprzemek Napisano Kwiecień 12, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2015 Nie mogłem sobie poradzić ze sterownikami karty do wifi http://forum.fedora.pl/topic/27062-brak-karty-wifi-centos7/ i Zainstalowałem fedora (na miejscu centos)i po rebbot systemu pokazał mi sie taki komunikatGrub rescue> Co tym razem nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi