Jump to content

Centos Obok Windowsa 7 - Brak Mozliwosci Wyboru Systemu

wlprzemek
 Share

Recommended Posts

Witam.

Postanowilem zainstalowc centos7 na 2 partycji (na pierwszej byl windows 7) i po instalacji przy uruchamianiu systemu mam do wyboru tylko centos a chcial bym abym mogl wybierac czy windows czy linux...

jak dobrze pamietam, kiedys instalowalem jakas inna dystrybucje i z automatu tak bylo z wyborem przy starcie..

moze ktos pomoc ?

Sprawdź

grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg 
Sprawdź czy to na pewno taka ścieżka jest do grub.cfg na Centos - podaję to co w Fedorze. Powinno być tak samo, ale lepiej zlokalizuj config, żeby mieć pewność.

Zamiast wstawić obrazek, lepiej było wstawić sam tekst.

Z obrazka wynika, że grub nie wykrył windowsa, zainstaluj ntfs-3g (musisz mieć elrepo) i uruchom ponownie poprzednie polecenie, zalecam przedtem zrobić kopie pliku grub.cfg

• Upvote 1

Łatwiej obrazwk bo linux na innym kompie mam :)

Ok tak zrobie, podpowiedz dlaczego "gryzie" sie linux z windą ?

tak jak wspomnialem iz kiedys instalowalem inna dystrybucje i nie bylo z tym problemu...

Ok tak zrobie, podpowiedz dlaczego "gryzie" sie linux z windą ?

W CentOSie brak w instalatorze obsługi ntfs i grub nie wykrywa windowsa. CentOS generalnie przewidziany jest na serwery (co nie znaczy, że nie nadaje się na desktop), a tam raczej nikt nie stosuje dual boot.

• Upvote 1

ok zastosowalem sie do twoich rad i udalo sie to zrobic, teraz przy rozruchu mozna wybrac system wiec THX

mam jeszcze pytanie odnosnie repozytori, gdzie znalesc te w ktorych jest flash player itp te podstawowe??