lis Napisano Styczeń 7, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2016 cześć skąd pobrać dobry obraz fedory xfce jak jest na 86/32bity ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 8, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2016 fedoraproject.org Na samym dole strony, małymi literkami jest link "Fedora Spins". P.S.Polszczyzna jest piękna, ale trzeba jej się uczyć i o nią dbać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lis Napisano Styczeń 9, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2016 dzięki u mnie tylko ruszy xfce 32bity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 10, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2016 Na fedoraproject.org znajdziesz zarówno obrazy 64- jak i 32-bitowe. Gnome, XFCE, KDE, LXDE. Co chcesz tylko trzeba zacząć szukać a nie czekać, że może ktoś pod nos konkretny link podetknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek_K80 Napisano Lipiec 11, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2021 Witam, mam następujący problem mianowicie pracuje na konfiguracji wielosystemowej, oczywiście jeden z systemów to Fedora, abstrahując od tego zaszła potrzeba posadzenia na wirtualnej maszynie Oracle VM 5.2.44 pracującej pod Windowsem XP Prof Fedory. Procesor to Core 2 duo. Pobrana instalacja to Fedora 33 i 34 (obydwie x86_64) instalacja na wirtualnej maszynie zatrzymuje się na komunikacie "this kernel requires an x86-64 cpu but only detected an i686 cpu" mimo iż w parametrach wirtualnej maszynie zaznaczono 32bitową Fedorę. Nie umiem tego problemu przeskoczyć. Proszę o pomoc skąd można pobrać najnowszą wersji tylko 32 bitową o ile taka istnieje bądź najświeższą wersję Fedory, która będzie tylko 32 bitowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Lipiec 11, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2021 22 minuty temu, Marek_K80 napisał: roszę o pomoc skąd można pobrać najnowszą wersji tylko 32 bitową o ile taka istnieje bądź najświeższą wersję Fedory, która będzie tylko 32 bitowa Złota łopata, za wykopanie wątku z 2016. Obecnie Fedora jest tylko 64 bitowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Lipiec 11, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2021 x86_64 to system na maszyny 64-bit. W żaden sposób nie uruchomisz tego na 32-bitowej maszynie. Jedynym ze współczesnych systemów, które jeszcze udostępniają 32-bitowe obrazy, i który znam, jest Debian. Jak poszukasz w sieci to z pewnością znajdziesz inne dystrybucje na tą architekturę. Jeśli chodzi o Fedorę na 32-bit, to pozostają tylko archiwalne wydania, bodajże 30 lub starsze – pod warunkiem, że znajdziesz gdzieś iso. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek_K80 Napisano Lipiec 11, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2021 rozumiem, utożsamiałem błędnie x86 w obrazach iso z dystrybucją 32bit, reasumując wolno stojąca zainstalowana u mnie na HDD Fedora najwidoczniej jest 64 bitowa, a na wirtualnej maszynie zainstalowanej na 32bitowym systemie nie da się zainstalować systemu 64 bitowego - taka konkluzja czy ktoś wie gdzie ze złotą łopatą (nie chciałem bruździć na forum) mogę się doszukać informacji, która fedora jaka ostatnia jest 32bitowa, jeśli mi przyjdzie pobierać z jakiego chomika, nie ma jakiejś bazy torrentów z archiwami fedory? - nic nie potrafię znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Lipiec 11, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2021 Ostatnia Fedora to 25 https://archives.fedoraproject.org/pub/archive/fedora/linux/releases/25/Workstation/i386/iso/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek_K80 Napisano Lipiec 11, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2021 dziękuję, przeglądając zasoby można stwierdzić, że nie było wersji, która występowała by w dwóch wersjach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Lipiec 11, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2021 3 minuty temu, Marek_K80 napisał: że nie było wersji, która występowała by w dwóch wersjach W sensie 32 i 64 bitowe? Były https://archives.fedoraproject.org/pub/archive/fedora/linux/releases/25/Workstation/x86_64/iso/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek_K80 Napisano Lipiec 11, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2021 a zgadza się, było w innym katalogu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Lipiec 15, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2021 W dniu 11.07.2021 o 21:21, tomcio napisał: x86_64 to system na maszyny 64-bit. W żaden sposób nie uruchomisz tego na 32-bitowej maszynie. Jedynym ze współczesnych systemów, które jeszcze udostępniają 32-bitowe obrazy, i który znam, jest Debian. Jak poszukasz w sieci to z pewnością znajdziesz inne dystrybucje na tą architekturę. Jeśli chodzi o Fedorę na 32-bit, to pozostają tylko archiwalne wydania, bodajże 30 lub starsze – pod warunkiem, że znajdziesz gdzieś iso. Z tym Debianem też nie jest wesoło. Zainstaluje się i działa, ale niektóre pakiety dla wersji i686 nie są zbyt dobrze dotestowane. Obecnie nie da się zainstalować z repozytorium vlc, ponieważ nie da się spełnić zależności. Także można tego używać, ale niektóre rzeczy trzeba poprawić sobie samemu. Nie wydaje mi się, żeby poprawianie paczek dla i686 miało teraz priorytet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Lipiec 18, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2021 Jeżeli ktoś jeszcze potrzebuje 32 bitowy system, to wygląda, że OpenSUSE jeszcze wspiera 32 bity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi