SeeM Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 Robię taki malutki post dotyczący Fedory Rawhide. Bardzo lubię Fedorę, ale nie bardzo lubię przeskakiwać co chwilę na nową wersję. Dlatego od mniej więcej roku mam na laptopie rawhide i pracuje mi się na tym świetnie. Co to jest Rawhide? Różne dystrybucje różnie podchodzą do tematu, ale wiele ma swoją super-aktualną wersję, nazywaną czasem "rolling release". Nazwa Rawhide pochodzi od jednego z kawałków znanych z Blues Brothers. Jest to najświeższa wersja przeznaczona do ogólnego użytku. Jak to działa? Rawhide nie ma kolejnych wydań, czyli omija wersje 22, 23, 24 oraz wszystkie nowsze. Ludzie co jakiś czas aktualizują pakiety, które mają pod opieką, a te (po dwutygodniowej kwarantannie i uzyskaniu odpowiedniej ilości karmy od testerów) trafią do repozytorium Rawhide. Jesteśmy więc w miarę bezpieczni i do repozytorium nie trafia nic, co psułoby system. Oczywiście nie zawadzi subskrybować listę mailową https://lists.fedoraproject.org/archives/list/[email protected]/ , na której pojawiają się raporty z testów, ogłoszenia o porzuconych pakietach i tym podobnych. Nie warto czytać wszystkiego, ale przejrzeć przed aktualizacją nie zaszkodzi. Jakie zalety ma Rawhide? Przede wszystkim unikamy skakania z wersji na wersję oraz coraz lepszych, ale wciąż nieco ryzykownych aktualizacji 22->23->24, itd... System po prostu jest i działa. RPM Fusion dla Rawhide nigdy nie zawodzi i nie trzeba czekać aż opiekunowie pakietów znajdą wolny wieczór na przygotowanie paczek dla nowego wydania. Jest to więc sytuacja prawie jak dla RHEL i jego klonów, tyle że zamiast antycznych wersji programów mamy (no, prawie) najnowsze. Google Chrome, Dropbox, JRE od Oracle i wiele innego zamniętego oprogramowania działa na Rawhide bez zakłóceń. To w końcu wciąż ta sama Fedora. Na co uważać? Na grafikę Nvidię i AMD, na cóż innego? Linuksowe nemezis pokazuje pazurki również tutaj. Kernel dla wersji Rawhide przygotowany jest z kilkoma testowymi opcjami, które gryzą się z własnościowymi sterownikami. Otwarte sterowniki w kernelu działają oczywiście świetnie i zarówno układy Intel, jak i AMD będą działać w porządku, ale o nowych grach możecie pomarzyć. Można obejść problem instalując kernel z repozytorium http://fedoraproject.org/wiki/RawhideKernelNodebug i zdać się na akmod, który powinien sobie wówczas poradzić. Nie miałem przyjemności testować tego rozwiązania i do pracy na laptopie używam kernelowych sterowników dla AMD. I tak nic nowszego od Faster Than Light na tym sprzęcie nie zadziała. No dobrze, chcę. Jak to zainstalować? Zdecydowanie odradzam instalację Rawhide. Ale jak to przecież piszesz że fajne i teraz inaczej ło co chodzi? Ano tak. Najwygodniej, przynajmniej dla mnie, jest zacząć od instalacji ostatniego wydania Fedory, którym na tę chwilę jest 27: zainstalować, zaktualizować, uruchomić ponownie na nowym kernelu i dopiero to zaktualizować do Rawhide. Instalator stabilnej wersji jest zwykle lepszy niż testowej, pójdzie więc sprawniej i szybciej. Mamy więc Fedorę, na przykład 27. Co teraz? W katalogu /etc/yum.repos.d/ tworzymy (tymczasowy) plik o nazwie rawhide.repo i wklejamy taką zawartość: dnf update dnf install dnf-plugin-system-upgrade dnf system-upgrade download --refresh --releasever=rawhide dnf system-upgrade reboot Aktualizacja dokonuje się w trybie "offline", bez dostępu do systemu operacyjnego. Po aktualizacji oraz restarcie na nowym kernelu przyda się doinstalować vlc, mpv, audacious i kodeki. Na szczęście załoga RPM Fusion zrobiła wszystko za nas: rpm -ivh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-rawhide.noarch.rpm rpm -ivh http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-rawhide.noarch.rpm Instalujemy vlc, kodeki dla gstreamera i tym podobne. Pakiety w RPM Fusion są zwykle podpisane, ale czasami mogą potrzebować jakiś zależności, więc opcja --nogpgcheck nie zaszkodzi i tutaj. Miłej zabawy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
NoRobot Posted September 15, 2016 Report Share Posted September 15, 2016 Skusiłem się na Rawhide i mam problem: system nie widzi dysku usb, ani pendrive. Nie wiem, czy czeka mnie reinstalacja systemu, czy da się to jakoś naprawić. Może masz jakiś pomysł... ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dzięki za pomoc Jak widzę to Forum działa na zasadzie: zakładasz nowy wątek i sam szukasz rozwiązania U mnie to się skończyło dwukrotnie reinstalacją systemu Trzeci raz już nie będę próbował. Wolę stabilny system bez niespodzianek niż takie "rolling release", które się rozsypuje. Wszystko było robione według Twojej "receptury". Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted September 17, 2016 Author Report Share Posted September 17, 2016 Przepraszam, nie zaglądam tu codziennie. Generalnie jest tak: jeżeli zaktualizowałeś system do Rawhide i wszystko działa, to zrobiłeś coś źle. Ja też mam kilka drobnych błędów, ale akurat montowanie przebiega bez zakłóceń. System widzieć to może i widział, tylko coś przeszkadzało z automatycznym zamontowaniu. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzić wszystkie podłączone rzeczy: sudo fdisk -l i spróbować zamontować staromodnie, na przykład: sudo mount -t fat32 /dev/sdc1 /mnt/batman W twoim przypadku obstawiałbym zepsutą regułkę udeva, albo uprawienia do katalogów, ale pewnie już nie sprawdzimy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
@WalDo Posted September 17, 2016 Report Share Posted September 17, 2016 Jak widzę to Forum działa na zasadzie: zakładasz nowy wątek i sam szukasz rozwiązania Poprawne podejście jest takie, że najpierw szukamy sami, potem szukamy sami jeszcze raz i dopiero potem zakładamy wątek. Rozumiem, że chciałbyś, żeby wszyscy rzucili wszystkie swoje zajęcia i głowili się nad rozwiązaniem Twojego problemu, ale sorry gościu, to tak nie działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted September 24, 2016 Author Report Share Posted September 24, 2016 W repo mamy już Gnoma 3.22. Domyślnie wszystko chodzi na Waylandzie, ale mam jeszcze kilka problemów (np. niedziałające Redshift oraz xset), więc jadę na starych (już miałem napisać "dobrych" ) Xsach. Od biedy, gdyby procesor na lapku był trochę szybszy, to dałoby się spokojnie używać. I też przestały mi się montować pejdrajwy. Także niedługo będziemy może wiedzieli dlaczego, bo dłużej nad tym posiedzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted October 11, 2016 Author Report Share Posted October 11, 2016 I też przestały mi się montować pejdrajwy. Także niedługo będziemy może wiedzieli dlaczego, bo dłużej nad tym posiedzę. Zrobiłem sobie tymczasowo linijkę w fstabie, ale zanim zacząłem na dobre szukać, to już ktoś naprawił, wysłał do repo i działa. Rzeczywiście było to upierdliwe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NoRobot Posted October 18, 2016 Report Share Posted October 18, 2016 @Administrator Poprawne podejście jest takie, że najpierw szukamy sami, potem szukamy sami jeszcze raz i dopiero potem zakładamy wątek.Rozumiem, że chciałbyś, żeby wszyscy rzucili wszystkie swoje zajęcia i głowili się nad rozwiązaniem Twojego problemu, ale sorry gościu, to tak nie działa Wyobraź sobie, że tak właśnie robię - głównie szukam w necie. Tym razem jednak zrobiłem dwukrotnie reinstalację, bo nic nie znalazłem, a poza tym nie jestem gościem, tylko pełnoprawnym, zarejestrowanym forumowiczem Link to comment Share on other sites More sharing options...
@WalDo Posted October 18, 2016 Report Share Posted October 18, 2016 @NoRobot cieszę się, że sam szukasz rozwiązania, ale chodziło mi głównie o to, że nie wszyscy mają czas rzucić wszystko, żeby tylko uszczęśliwić Cię konkretną i prawidłową odpowiedzią. "Gościu" to tylko figura retoryczna. Wiem, że się zarejestrowałeś Link to comment Share on other sites More sharing options...
NoRobot Posted October 19, 2016 Report Share Posted October 19, 2016 Ja zaczynałem od Auroxa i Fedory 2 albo 3 (już nie pamiętam). Uwielbiałem grzebać się w systemie, a jak mi coś się nie udawało, to nie mogłem spać dopóki tego nie rozwiązałem. Przerobiłem mnóstwo dystrybucji. Każda ma swoje mankamenty i zalety, a Fedorę darzę szczególnym sentymentem. Ta wersja rawhide bardzo mnie zainteresowała, bo lubię dystrybucje typu rolling. Niestety nie potrafiłem sobie poradzić z tym problemem o którym wyżej i wróciłem do wersji stabilnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amos Posted November 26, 2016 Report Share Posted November 26, 2016 Dałem się zachęcić i przeszedłem na Rawhide. Szkoda tylko, że nie wspomniałeś SeeM, o tym iż uruchamia się dłużej, o wiele dłużej niż zwykłe wydanie Fedory. W Gnome nie miałem problemów, ale Plasma to już inna para kaloszy. Co jakiś czas zamarza i muszę przełączać się na konsolę i wracać, żeby dalej ruszyła... Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted December 2, 2016 Author Report Share Posted December 2, 2016 Nie bardzo mam co na to odpowiedzieć, oprócz 5.839s plymouth-quit-wait.service 3.643s systemd-cryptsetup@luks\x2dbfc40cda\x2defc8\x2d4b8e\x2d8a3a\x2d9231d038f5b0.service 1.930s dnf-makecache.service 1.619s lvm2-monitor.service 1.268s dev-sda2.device 1.259s packagekit.service 632ms jexec.service 631ms systemd-journal-flush.service 548ms systemd-udev-trigger.service 532ms accounts-daemon.service 457ms libvirtd.service 440ms systemd-logind.service 400ms cups.service 363ms upower.service 344ms ModemManager.service 338ms lm_sensors.service 315ms gssproxy.service 313ms switcheroo-control.service 311ms iptables.service 288ms iio-sensor-proxy.service 234ms abrtd.service 223ms [email protected] 223ms NetworkManager.service 215ms avahi-daemon.service 208ms bluetooth.service 193ms [email protected] 188ms abrt-ccpp.service 173ms proc-fs-nfsd.mount 168ms systemd-rfkill.service 166ms systemd-vconsole-setup.service 166ms polkit.service 155ms systemd-fsck@dev-disk-by\x2duuid-83E3\x2dE781.service 149ms systemd-udevd.service 136ms udisks2.service 123ms systemd-tmpfiles-setup-dev.service 118ms systemd-backlight@backlight:intel_backlight.service 115ms rtkit-daemon.service 114ms proc-sys-fs-binfmt_misc.mount 104ms chronyd.service 104ms systemd-ask-password-wall.service 102ms plymouth-start.service 101ms systemd-journald.service 100ms systemd-remount-fs.service 98ms systemd-modules-load.service 94ms boot-efi.mount 87ms fedora-readonly.service 87ms colord.service 79ms rpc-statd-notify.service 77ms gdm.service 71ms fedora-import-state.service 68ms dev-mqueue.mount 62ms sys-kernel-debug.mount 61ms auditd.service 56ms systemd-tmpfiles-setup.service 54ms geoclue.service 50ms systemd-user-sessions.service 47ms blk-availability.service 46ms dev-hugepages.mount 40ms tmp.mount 39ms systemd-fsck-root.service 38ms systemd-sysctl.service 38ms kmod-static-nodes.service 37ms sys-fs-fuse-connections.mount 35ms systemd-fsck@dev-mapper-luks\x2dbfc40cda\x2defc8\x2d4b8e\x2d8a3a\x2d9231d038f5b0.service 33ms plymouth-read-write.service 26ms wpa_supplicant.service 25ms home.mount 24ms systemd-random-seed.service 22ms dracut-shutdown.service 21ms nfs-config.service 19ms systemd-update-utmp-runlevel.service 13ms systemd-update-utmp.service 13ms var-lib-nfs-rpc_pipefs.mount 10ms sys-kernel-config.mount Sprawdź przez systemd-analyze blame co startuje najdłużej i najwyżej zamaskuj niepotrzebne usługi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amos Posted December 2, 2016 Report Share Posted December 2, 2016 Dzięki za podpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amos Posted December 3, 2016 Report Share Posted December 3, 2016 Po dzisiejszej (03.12.2016) aktualizacji GDM się nie uruchamia. Dobrze, że jest jeszcze SDDM... Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted December 3, 2016 Author Report Share Posted December 3, 2016 Po dzisiejszej (03.12.2016) aktualizacji GDM się nie uruchamia. Dobrze, że jest jeszcze SDDM... Rzeczywiście. Sprawdzam właśnie co jest nie tak. Najdziwniejsze jest to, że gdm nie miał ostatnio aktualizacji. Dobra, słuchajcie: ficjalnie się poddaję. Sformatowałem dysk na laptopie, żeby się przekonać, czy nie jest to problem wynikający z przeoczenia jakiś aktualizacji (taka sytuacja jest dość częsta w Archu, więc przypuszczam, że w Rawhide też bywa). Nie działa. Znalazłem coś podobnego w tym wątku: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=195866 , błędy wypluwane przez systemctl status gdm są podobne. Tam pomógł downgrade kilku pakietów, ale tutaj nazywają się inaczej i być może dostarczają pliki z innymi nazwami i innych miejscach w /etc, więc niewiele to pomaga. Zobaczę czy w ciągu paru dni nie pojawi się dyskusja na liście mailowej, albo bugzilli. Dopiszę swoje i dam znać o sytuacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted December 6, 2016 Author Report Share Posted December 6, 2016 Przepraszam, że dopisuję, ale tak dla informacji. Próbowałem czystej instalacji F25 i aktualizacji do 26, zarówno na wirtualce, jak i na laptopie. Z wyłączonym i włączonym selinuksem. Generalnie w journald przewija się informacja gdm child process was already dead i można trochę na ten temat znaleźć, zarówno na bugzilli, jak i różnych forach, ale to nie jestem pewien czy to dobry trop. GDM się wywala, przez co i cały Gnome się nie podnosi. Można pracować na wspomnianym sddm, albo lightdm oraz np. Fluxboksie, ale po aktualizacji do najnowszych pakietów GDM i Gnome są zepsute. Poszukam jeszcze trochę, bo nie lubię, kiedy coś nie działa. Zajmuję się tym po pracy w wolnych chwilach, których nie ma za dużo, więc powoli to idzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts