NoRobot Posted April 24, 2021 Report Share Posted April 24, 2021 Zastanawiałem się nad przyczyną ogromnego poboru mocy procesora przy oglądaniu filmów na YT. Temperatura CPU AMD-8 dochodziła do 87 stopni. Przełączyłem na X11 i teraz w tych samych warunkach temperatura CPU wynosi 71 stopni. Nie wiem, czy to wina Waylanda, czy mi czegoś brakuje w systemie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slabypingwin Posted April 24, 2021 Report Share Posted April 24, 2021 Ten Wayland jest ogólnie niedobry. Dziś zainstalowałem najnowsze Ubuntu z Wayland i programy na nim nie chcą się wyświetlać . A zainstalowałem zamiast tego najnowsze kubuntu i w nim na pulpicie Kde programy uruchamiają się normalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NoRobot Posted April 24, 2021 Author Report Share Posted April 24, 2021 U mnie też programy uruchamiały się normalnie, a przy filmach chłodzenie w lapku szalało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rathann Posted May 20, 2021 Report Share Posted May 20, 2021 Sprawdziłeś, który proces zużywa najwięcej procesora? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NoRobot Posted May 20, 2021 Author Report Share Posted May 20, 2021 chrome Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rathann Posted July 16, 2021 Report Share Posted July 16, 2021 A jak pobierzesz film z YT przy pomocy youtube-dl i odtwarzasz z akceleracją, np. przy pomocy mpv, to jak wygląda zużycie procesora i temperatura? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
NoRobot Posted July 16, 2021 Author Report Share Posted July 16, 2021 Kupiłem sobie super podstawkę chłodzącą i już wszystko jest OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted July 17, 2021 Report Share Posted July 17, 2021 15 godzin temu, NoRobot napisał: Kupiłem sobie super podstawkę chłodzącą i już wszystko jest OK. A tutaj bym uważał. Podstawka może chłodzić punktowo sensory, ale ciepło w obudowie rozchodzi się własnymi drogami i niekoniecznie jest w tym momencie prawidłowo odprowadzane. Jeżeli podstawka, to tyko z dużym wentylatorem i kanałami prowadzącymi powietrze na całej powierzchni podstawki. Albo można kupić najtańsza badziewie i wymontować z niej wentylatory. Samo umieszczenie laptopa dwa centymetry ponad blatem biurka sporo pomaga. Nagrzanie CPU może wynikać z nieumiejętnego używania GPU przez przeglądarkę. Rathann dobrze gada, spróbuj odtworzyć film lokalnie w mpv, aleo vlc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts