Janusz Wo Posted January 29 Report Share Posted January 29 Witam! Musiałem użyć trybu rescue przy problemach z kernelem. Nie wiem, jak to odwrócić. Wszystkie nowe kernele mam w trybie rescue. A już tego nie potrzebuję. Nie znalazłem w miarę nowej instrukcji ani takiej, której mógłbym zaufać. Z góry dziękuję za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted January 29 Report Share Posted January 29 3 godziny temu, Janusz Wo napisał: Musiałem użyć trybu rescue przy problemach z kernelem. Nie wiem, jak to odwrócić. Wszystkie nowe kernele mam w trybie rescue Nie bardzo rozumiem co masz na myśli, mógłbyś napisać co zrobiłeś i w czym objawia się problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted January 30 Report Share Posted January 30 Można to zrobić za pomocą programiku "grubby": grubby --help | grep 'remove-args' --remove-args=STRING remove kernel arguments Narzędzia interaktywne - jak grubby - nie są w moim guście i wolę pliki konfiguracyjne, ale w przypadku Fedory i nowych Red Hatów to tak właśnie działa. Usuwanie czegokolwiek z pliku /etc/default/grub nic nie pomoże, bo wyląduje w konfiguracji znowu po restarcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radosław Posted January 30 Report Share Posted January 30 Do testów czy jest poprawnie można użyć: grub2-emu Teraz tak zaglądam w /boot i "rescue" to nie jest tylko wpis w grub, ale pliki zawierające "rescue" w nazwie w /boot . Tak się zastanawiam co chcesz usunąć? Radek Głębicki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fedoras Posted Saturday at 04:09 AM Report Share Posted Saturday at 04:09 AM Dołączam się do pytania. Jak wyłączyć generowanie jądra "rescue" przy aktualizacji, tak, żeby była tylko jedna, nowa wersja jądra a nie dwie w tym jedna "rescue" Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted Saturday at 10:00 AM Report Share Posted Saturday at 10:00 AM 5 godzin temu, Fedoras napisał: Dołączam się do pytania. Jak wyłączyć generowanie jądra "rescue" przy aktualizacji, tak, żeby była tylko jedna, nowa wersja jądra a nie dwie w tym jedna "rescue" Przy aktualizacji nie jest generowane nowe jądro rescue. Jeżeli chcesz się pozbyć go z gruba, to musisz: 1. Usunąć pakiet dracut-config-rescue sudo rpm -e dracut-config-rescue 2. Usunąć pliki rescue z /boot sudo rm -f /boot/*-rescue-* 3. Usunąć plik z /boot/loader/entries sudo rm /boot/loader/entries/*-rescue.conf PS. Jeżeli dobrze cię zrozumiałem to posiadasz tylko jedno jądro w grubie? Jeżeli tak i pozbędziesz się rescue, to w przypadku, gdy aktualizacja jądra "się wysypie", będziesz w przysłowiowej czarnej d*pie, no ale to twój wybór. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts