Janusz Wo Napisano Styczeń 29 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29 Witam! Musiałem użyć trybu rescue przy problemach z kernelem. Nie wiem, jak to odwrócić. Wszystkie nowe kernele mam w trybie rescue. A już tego nie potrzebuję. Nie znalazłem w miarę nowej instrukcji ani takiej, której mógłbym zaufać. Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 29 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29 3 godziny temu, Janusz Wo napisał: Musiałem użyć trybu rescue przy problemach z kernelem. Nie wiem, jak to odwrócić. Wszystkie nowe kernele mam w trybie rescue Nie bardzo rozumiem co masz na myśli, mógłbyś napisać co zrobiłeś i w czym objawia się problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Styczeń 30 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30 Można to zrobić za pomocą programiku "grubby": grubby --help | grep 'remove-args' --remove-args=STRING remove kernel arguments Narzędzia interaktywne - jak grubby - nie są w moim guście i wolę pliki konfiguracyjne, ale w przypadku Fedory i nowych Red Hatów to tak właśnie działa. Usuwanie czegokolwiek z pliku /etc/default/grub nic nie pomoże, bo wyląduje w konfiguracji znowu po restarcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radosław Napisano Styczeń 30 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30 Do testów czy jest poprawnie można użyć: grub2-emu Teraz tak zaglądam w /boot i "rescue" to nie jest tylko wpis w grub, ale pliki zawierające "rescue" w nazwie w /boot . Tak się zastanawiam co chcesz usunąć? Radek Głębicki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Luty 7 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7 Dołączam się do pytania. Jak wyłączyć generowanie jądra "rescue" przy aktualizacji, tak, żeby była tylko jedna, nowa wersja jądra a nie dwie w tym jedna "rescue" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Luty 7 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7 5 godzin temu, Fedoras napisał: Dołączam się do pytania. Jak wyłączyć generowanie jądra "rescue" przy aktualizacji, tak, żeby była tylko jedna, nowa wersja jądra a nie dwie w tym jedna "rescue" Przy aktualizacji nie jest generowane nowe jądro rescue. Jeżeli chcesz się pozbyć go z gruba, to musisz: 1. Usunąć pakiet dracut-config-rescue sudo rpm -e dracut-config-rescue 2. Usunąć pliki rescue z /boot sudo rm -f /boot/*-rescue-* 3. Usunąć plik z /boot/loader/entries sudo rm /boot/loader/entries/*-rescue.conf PS. Jeżeli dobrze cię zrozumiałem to posiadasz tylko jedno jądro w grubie? Jeżeli tak i pozbędziesz się rescue, to w przypadku, gdy aktualizacja jądra "się wysypie", będziesz w przysłowiowej czarnej d*pie, no ale to twój wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Luty 14 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14 W grubie posiadam 2 jądra. Przy aktualizacji, najstarsze jest usuwane i instalowane są 2 nowe, jedno normalne a drugie -rescue. Tym sposobem w grubie mam 3 jądra. Chciałbym pozbyć się tworzenia tego trzeciego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi