Skocz do zawartości

Problem Ze Sterami Nvidii Na Fedorze 13 Beta

DAREK WL.

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ w repozytoriach Fedorki 13 nie ma jeszcze modułu "kmod-nvidia" luib "akmod-nvidia"

więc podjąłem próbę zainstalowania sterów nvidii z pliku .run pobranego ze strony nvidii .

Niestety wywalił mi błędem takim jak na dołączonym obrazku ;

Błąd instalacji sterów nvidii na Fedorze 13

Wiem że to trudne jest do odczytania na tym obrazku ale cóż mogłem zrobić w takim momencie innego jak zdjęcie komórką .

Oczywiście takie pakiety jak ; gcc , kernel-devel" zainstalowałem .

Co ciekawe ; instalacja sterownika karty telewizyjnej Avermedia poszła bez problemów .

Tyle tylko że program TVTIME 2 razy całkowicie zamroził mi system i jedyne co mogłem zrobić to "twardy reset"

Z góry dzięki za pomoc :)

• Odpowiedzi 30
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zamiast pokazywać foto swoje i okolic zrobiłbyś to co napisane w komunikacie. Czy fragment

[...] /var/tmp/nvidia-installer.log [...]
Nie dał Ci nic do myślenia? Nie próbowałeś znaleźć tego pliku i obejrzeć go lub ostatecznie wkleić tu jego zawartość?

Dołączam log jaki pozostawił po sobie sterownik nvidii

LOG INSTALATORA NVIDII

Jądro którego użąywam to ;

[darek@localhost ~]$ uname -r
2.6.33.2-41.fc13.i686
[darek@localhost ~]$

Dziś ściągnąłem najnowszą dostępną wersję beta Suse 11.3

Zobaczymy która BETA ma najmniej błędów ; kubuntu , fedora czy suse :)

Darek a to nie jest tak że powinienes zblacklictować sterownik nouveau, uruchomić Fedorę w tylko z konsolą i dopiero wtedy uruchomić installer nvidii??

Zamiast tracić czas na ściąganie kolejnej dystrybucji pogrzebałbys w forumowej szukajce bo chyba ktos miał podobny problem z F12.

Edycja - jeszcze specjalnie dla Ciebie lista nowalijek linuxowych:

*  2010-04-22: openSUSE 11.3 Milestone 6
   * 2010-04-22: Ubuntu 10.04 RC
   * 2010-04-23: Mandriva Linux 2010.1 Beta 2
   * 2010-04-29: Ubuntu 10.04 (see release schedule)
   * 2010-05-03: Frugalware Linux 1.3pre1
   * 2010-05-04: DEFT Linux 5.1 (see release schedule)
   * 2010-05-13: Mandriva Linux 2010.1 RC
   * 2010-05-18: Fedora 13 (see release schedule)
   * 2010-05-19: OpenBSD 4.7 (see release page)
   * 2010-05-21: openSUSE 11.3 Milestone 7
   * 2010-05-28: FreeBSD 8.1-BETA1
   * 2010-06-03: Mandriva 2010.1 (see planning and delivery)
   * 2010-06-03: Ubuntu 10.10 Alpha 1
   * 2010-06-11: FreeBSD 8.1-RC1
   * 2010-06-17: openSUSE 11.3 RC 1
   * 2010-06-25: FreeBSD 8.1-RC2
   * 2010-06-28: Frugalware Linux 1.3pre2
   * 2010-07-01: openSUSE 11.3 RC 2
   * 2010-07-01: Ubuntu 10.10 Alpha 2
   * 2010-07-09: FreeBSD 8.1 (see release engineering)
   * 2010-07-15: openSUSE 11.3 (see release schedule)
   * 2010-07-26: Frugalware Linux 1.3rc1
   * 2010-08-05: Ubuntu 10.10 Alpha 3
   * 2010-08-09: Frugalware Linux 1.3rc2
   * 2010-08-23: Frugalware Linux 1.3 (see roadmap)
   * 2010-09-02: Ubuntu 10.10 Alpha 4
   * 2010-09-23: Ubuntu 10.10 Beta
   * 2010-10-21: Ubuntu 10.10 RC
   * 2010-10-28: Ubuntu 10.10 

@DAREK WL. Patrzyłeś ten zlinkowany artykuł? Jak dla mnie wygląda to tak: odinstalowujesz sterowniki nvidii, wypakowujesz je i zmieniasz w nvapi.c linie 510, 511, 1511 (czyli na dobrą sprawę początek i koniec artykułu), ponowna instalacja, blacklist nouveau. Inna opcja to poszukać patcha do sterowników na forum nvidii, np. taki wątek. Musisz tylko dobrać patcha dla Twojej wersji sterowników.

Z tych dystrybucji które zybex wyliczasz to przetestowałem ; Frugalware , FreeBSD ,mandriva,mepis,sidux i wiele wiele innych /

Wnioski z testów ; najbardziej udane są ; mint,ubuntu,suse. Najgorsze są opensolaris i *BSD .

Taki np ABSOLUTE LINUX ładuje domyślnie tylko 3 moduły jądra , nawet BSD ma więcej modułów :)

Ale żaden z unixów nie obsługuje moich 2 kart telewizyjnych więc odpadają .

Ktoś powie ; dlaczego tak testuję telinuksy/unixy ?

Zamiast ściżgać pirackie kopie filmów czy muzyki wolę ściągać legalne obrazy ISO różnych systemów operacyjnych .

A linuksa wykorzystuję NIE do administrowania siecią czy serwerem który zawiera bazę danych jakiejś firmy .

Linuksa wykorzystuję jako bezpieczniejszy system do codziennego korzystania z neta i rozrywki .

Programami z których głównie korzystam są ; zynaddsubfx,kadu,skype, przeglądarki ; opera i firefox

Poza tym ważzne jest by prawidłowo skompilowały się sterowniki karty tv Avermedia volar hx A827 .

Odtwarzacz kaffeine najczęściej automatycznie wykrywa karte DVB - SKYSTAR2 pod waruinkiem że

załadowany jest moduł b2c2_flexcop_pci wraz z jego zależnościami .

ale niestety na F13 Kaffeine nie chce działać pkazuje błąd; Cannot create deinterlace plugin.

Na 64-bitowym kubuntu 10.04 beta takiego błędu nie było , kaffeine zadziałała :)

Zobaczymy jak spisze się niestabilne suse 11.3 .

Na dystrybucji Mepis dochodzi bardzo często do całkowitego zamrożenia systemu po uruchomieniu TVTIME . :ph34r:

Do tego dodam jeszcze tyle że od ponad roku jestem bezrobotny i mam więcej czasu na linuksa :(

no ok ale nie napisałeś czy działa nvidia pod f13

btw. od ponad roku jesteś na bezrobotnym i tracisz czas na fajne hobby

tak jak pisałem wcześniej skup się na jednej/dwóch dystrybucjach ( serwer/desktop) ( centos/fedora ?) obtrzaskaj się z samby, mta, binda, jakiegoś linuxrutera

wkręć się do jakiejś niewielkiej firmy zrób ładny serwer/desktopy weź za to pieniądze - jeśli zrobisz to dobrze nie potrzebujesz reklamy - stopniowo klienci sami do ciebie dotrą i będą chcieli żebyś im coś postawił/ustawił/popatrzył na coś ( bo był pan u henia w hurtowni i henio jest zadowolony) i na końcu zawsze zapytają ile się należy

będziesz miał fun&money

pozwalam sobie moralizować bo chyba jesteśmy w podobnych latach

Wczoraj zainstalowałem najnowsze Kubuntu czyli 10.04 RC

Przestraszyłem się gdy na liście załadowanych modułów jądra ujrzałem nouveau

Co tu zrobić ; na ubuntowych forach nie ma jeszcze opisów jak usuwać czy zablokować ten moduł przystępując do instalacji sterów nvidii . Ale radu , nieradu kliknąłem na ikonkę "hardware drivers" i wyskoczyło że są dostępne stery nvidii w wersjach ; 173 i "current release" . Kliknąłem na tą current release , kilka minut ściągał sie ten sterownik i zainstalował .

Ale myślałem sobie ; co teraz będzie ; nouveau nie zablokowany , linijki "rdblacklist=nouveau" do parametrów jądra nie dopisałem , ustawień firewalla nie zmieniłem . Co teraz będzie po restarcie :( Czy X-y się uruchomią :?:

A tu po restrcie kompa patrzę ; KDE 4.4.2 normalnie sie uruchomiło , na liście modułów nie ma nouveau

A jest moduł nvidia :D

Czy na Fedorze 13 też tak będzie bezproblemowa instalacja sterów nvidii :(

Na razie najnowsze ubuntu górą :P

Nouveau to bardzo dobry sterownik, a na dodatek w f13 ma być jakaś akceleracja. W f12 używam tylko nouveau i nie widzę powodów żeby wracać własnościowych (no może poza wydajnością, ale i tak nie uruchamiam nic wymagającego jakiejś szczególnej wydajności).

No tak zupełnie o tym zapomniałem, a przecież ostatnio czytałem test z porównania poboru mocy obu sterowników. U mnie w laptopie jest dobre chłodzenie i nie odczuwam nadmiernego ciepła na obudowie, ale jeśli chodzi o żywotność baterii to faktycznie jest do duży problem. Na desktopach nie to już takiego znaczenia, więc można spokojnie używać nouveau.