Mariuz109 Napisano Grudzień 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2010 (edytowane) Witam jako nowy uzytkownik oto tego systemu mialbym pytanie czemu dopiero co zainstalowanemu skype wyskakuje mi blad ze nie ma pliku ani katalogu a jak chce ponownie zainstalowac to pisze ze pakiet juz jest :/ moze ktos mi pomoc ?? (_wogule_ → w ogóle) ORT chcialbym tez zeby jakas osoba bardziej zaznajomiona z systemem zglosila sie do mnie na gg 6215691 i pomogla mi ledko lekko opanowac system i podluczyc poduczyc koment komend itp bylbym wdzieczny Edytowane Styczeń 15, 2011 przez WalDo Atak Murzynów na forum? Gdzieś Ty się polskiego "łuczył" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Grudzień 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2010 Żeby opanować system to zerknij do wiki. Nikt Ci nie pomoże jeśli nie podasz komunikatu błędu bo nie jesteśmy wróżkami. Prośby o kontakt nie skomentuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2011 Ten temat to pierwszy wynik w google po wpisaniu "skype fedora 14", wiec instrukcja instalacji. Jako root (wkleic wszystko razem): echo "[skype] name=Skype Repository baseurl=http://download.skype.com/linux/repos/fedora/updates/i586 enable=1 gpgcheck=0 gpgkey=http://www.skype.com/products/skype/linux/rpm-public-key.asc" > /etc/yum.repos.d/skype.repo I zainstalowac yum -y install skype Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Styczeń 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2011 Przepraszam z góry za prowokacyjną poradę ; zauważyłeś zapewne że na stronie domowej skypa jest 64-bitowa wersja dla ubuntu . Gdybyś miał zainstalowane ubuntu zamiast F14 wystarczyło by ci na tamtą instalkę kliknąć i po kilku chwilach byłoby ok. Już czuję falę oburzenia na taką poradę 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2011 No jak zwykle Darek nie popisałeś się, bo przecież na fedorze jest identyczna sytuacja, też wystarczy klinkąć link z pakietem rpm, ale to jest zgodne jedynie z lamerskim windows way Powiedz mi co potem, przy każdej kolejnej aktualizacji skype będziesz wchodził jak windowsiarz na stronę skype i powtarzał te same czynności? Przecież to strata czasu... W ten sposób, który podałem wyżej dodajesz raz repo, a potem tylko przy okazji yum update skype aktualizowany jest automatycznie. Po to są właśnie systemy do zarządzania pakietami jak yum, aby automatyzować czynności, które na windowsie każdy musi robić ręcznie. To jest Linux Way Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2011 Pragne jedynie zauwazyc, ze ten "64 bitowy" pakiet .deb zawiera w rzeczywistosci oprogramowanie 32 bitowe, opakowane w rózne wrappery i dodatkowe biblioteki, które zasmiecaja system. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Styczeń 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2011 Pragnę jedynie zauważyć, że ten "64 bitowy" pakiet .deb zawiera w rzeczywistości oprogramowanie 32 bitowe, opakowane w różne wrappery i dodatkowe biblioteki, które zaśmiecają system. Juz kiedys zwracalem Darkowi na ten fakt uwage, ale on zdaje sie ignorowac niewygodne dla niego informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farba Napisano Styczeń 22, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2011 Ze względu na fakt, że kilka dni temu instalowałem Skype na Fedorze 14, potwierdzę to co koledzy napisali wyżej. Na stronie Skype jest paczka dla Fedory KLIK, podczas rozpoczęcia pobierania, system zapytał co ma zrobić z tym plikiem: zapisać czy skorzystać z narzędzia do instalacji plików .rpm (mogę się mylić, ale generalnie chodziło o to). Oczywiście wybrałem opcję drugą - instalację. Po kilku sekundach Skype był gotowy, pozostała jeszcze kwestia dźwięku. Bardzo dobry opis znajdziesz tutaj Ustawienie dźwięku. Pamiętam, że konfigurując dźwięk w Skype na Zenwalku, po kilku godzinach okazało się, że potrzebne były dwa moduły modprobe snd-pcm-oss modprobe snd-mixer-oss Powodzenia! Tak, zdaję sobie sprawę, że ta metoda jest... sam nie wiem, beznadziejna? ;-) ale Mariuz109 zaznaczył, że jest nowym użytkownikiem systemu Fedora. Generalnie inaczej instaluję programy. W tym przypadku byłem ciekaw czy system zainstaluje tą aplikację zaraz po ściągnięciu paczki. Wiem również, że Mariuz nie ma problemu z dźwiękiem, ale może ktoś początkujący znajdzie tutaj rozwiązanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek O. Napisano Styczeń 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 Po zainstalowaniu 64 bitowej Fedory 14 mialem problem z bibliotekami skype: error while loading shared libraries: libXss.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory Brat googl podpowiedzial mi rozwiazanie wiec postanowilem dopisac je tu. Mi pomoglo, nie wszystko bylo mi potrzebne ale mozliwe ze to zalezy od wczesniej zainstalowanych programów wiec wkleje w calosci. yum -y install libX11.i686 libv4l.i686 alsa-plugins-pulseaudio.i686 qt.i686 libXScrnSaver.i686 libXv.i686 libQtGTL.i686 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 A może ktoś korzystający ze Skype mógłby napisać jakiś artykulik na naszej wiki? Temat od czasu do czasu powraca, więc może warto skupić wiedzę w jednym miejscu? Zająłbym się tym, ale sam ze Skype nie korzystam, więc nie chciałbym jakichś bzdur powypisywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magnum44pl Napisano Styczeń 31, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2011 Już dodałem w poradniku. Mi zadziałało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek O. Napisano Luty 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2011 Te biblioteki są wymagane tylko w przypadku instalacji skype na 64 bitowym systemie bo program jest 32 bitowy i potrzebuje 32 bitowych bibliotek. Wcześniej używałem 32 bitowej fedory i nie musiałem nic doinstalowywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi