zybex_pl Napisano Sierpień 15, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2011 zdecyduj się może na jeden system/dystrybucję/gui/cokolwiek i skonfiguruj na tip-top Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Sierpień 16, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2011 Mam prośbę ; znalazłem przed chwilą anglojęzyczny opis jak pokonać problem który opisałem wczoraj. Użyłem tłumacza google ale pomimo to nie do końca rozumiem o co tam chodzi ; However, compiling the driver with "make" results in the WARNINGs that the symbols "param_array_get" and "param_array_set" are undefined. This is due a prebuilt object file, "aver/osdep_dvb.o_shipped", that was built with an older version of kernel. Building this file requires some internal header files from kernel source tree that are not normally available in, e.g., linux-headers or kernel-headers packages. Provided that the kernel source tree for building the running kernel is installed/available in the system, the shipped object file can be removed. After this, the "make" command can complete without incidence. Installing the drivers ("averusbh826d.ko" "h826d.ko") to the module directory, e.g., "/lib/modules/2.6.38/kernel/drivers/media/dvb/dvb-usb" and updating the module dependency with "depmod -a", the adapter seems to work normally afterwards. Proszę jeśli można o przetłumaczenie mi ; co tam trzeba usunąć czy zmienić by nie wywalało tymi błędami które są w powyższym tekście napisane w cudzysłowiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2011 W skrócie, o ile dobrze zrozumiałem: "znajdź i usuń aver/osdep_dvb.o_shipped" i powinno być OK. Brakuje jakichś plików nagłówkowych, które nie są dostępne w standardowych kernel-headers (w Fedorze to chyba też o kernel-devel chodzi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Sierpień 28, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2011 Dotychczasowe problemy z tym sterownikiem to pikuś w porównaniu z tym co będzie teraz na jądrze ; dreamstudio@dreamstudio:~/H826D_Installer_x86_0.10-Beta$ uname -aLinux dreamstudio 3.0.0-9-lowlatency #13ppa1~natty1-Ubuntu SMP PREEMPT Tue Aug 23 11:57:46 UTC 2011 i686 i686 i386 GNU/Linux Instalator sterownika wywala teraz tak ; Uploaded with ImageShack.us I co teraz zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Sierpień 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2011 Ech. 3.0 to tylko numerek... znajdz linijke sprawdzajaca wersje jadra i zmien. Ot cala filozofia. API sie zbyt znaczaco nie zmienilo z tego co wiem i sterownik moze dalej sie kompilowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Sierpień 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2011 O nie, znowu ten wątek? Myślałem, że już go zakopano. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Sierpień 29, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2011 Raven - ja też wolałbym by ten wątek został zakopany . Myślałem że na jądrze 3.0 będzie lepiej a tu jest coraz gorzej . Dlatego temat odkopałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2011 Jak sterownik od dawna nie jest aktualizowany to jak moze byc lepiej? Producent porzucil wsparcie, a kernel idzie do przodu. Beda pojawialy sie coraz to nowe problemy. EDIT: zreszta okazuje sie, ze drugi raz napisalem prawie taki sam post http://forum.fedora.pl/index.php?/topic/23822-na-sabayonie-55-wywala-bledami-przy-kompilacji-sterow-podobnie-jak-na-f14/page__view__findpost__p__147478 a do Ciebie i tak nie dociera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Sierpień 29, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2011 Gdyby w mojej okolicy włączyli nadajnik pakietu MUX 3 lub 1 to wtedy mógłbym tuner avermedii odstawić do kąta a używać tylko tunera AF9015 , który nie wymaga instalowania żadnych sterowników . tylko że ten USB-stick odbiera tylko DVB-T , analogu już nie . Więc muszę poczekać do 27 X Bo wtedy mają włączyć w częstochowie MUX3 na 41 kanale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Sierpień 31, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2011 nie wazne ile bysmy pisali ze sterownik/firma jest zacofana to i tak pingwin bedzie pial swoje ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Wrzesień 1, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2011 No więc znalazłem w necie opis jak zmodyfikować instalator sterownika , by ruszył na jądrze 3.0.9 ; Remove lines in file installer/installer.sh: if [[ "$kversion" != "2" || "$kpatchlevel" != "6" ]]; then dialog --backtitle "$BACKTITLE" \ --title "Kernel version error" \ --msgbox "Installer cannot determine kernel version or the running kernel is not 2.6.x kernel. \n\ Installer will abort now. " \ 10 $WIDTH log "generate_kdep_string: wrong kernel version ${kversion}.${kpatchlevel}.${ksublevel}. Abort." log_from_file $ksrc/Makefile #s016 log_from_file $kobj/Makefile #s016 exit fi Otworzyłem ten plik .sh w NANO ale takich linijek jak tu opisują nie mogę gdzieś w nim znaleźć ; http://dl.dropbox.com/u/6304552/AVERMEDIA-Linux-x86-H826D-0.10-beta.sh Chciałem , ale nie mogę otworzy tego pliku edytorem GEDIT ; Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2011 Użyj nano, vim, vi, mcedit lub czegoś podobnego. Plik prawdopodobnie jak wiele podobnych instalatorów ma na początku trochę kodu w jakimś shellu a dalej są dane binarne i dlatego gedit się burzy. Nota bene warto byś używał właściwych nazw np. gedit a nie GEDIT. Linux nie Windows i jak być może wiesz jest case-sensitive. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Wrzesień 5, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2011 A jeśli po zastosowaniu wszystkich dotychczasowych porad pomimo to na FEDORZE 15 wywala taki błąd ; [darek@localhost H826D-expert-install]$ makemake -C /lib/modules/2.6.40.3-0.fc15.x86_64/source O=/lib/modules/2.6.40.3-0.fc15.x86_64/build SUBDIRS=`pwd` make[1]: Entering directory `/usr/src/kernels/2.6.40.3-0.fc15.x86_64' CC [M] /home/darek/H826D-expert-install/aver/averusb-mod.o In file included from /home/darek/H826D-expert-install/aver/averusb-mod.c:128:0: /home/darek/H826D-expert-install/aver/osdep.c:89:28: fatal error: linux/smp_lock.h: No such file or directory compilation terminated. make[3]: *** [/home/darek/H826D-expert-install/aver/averusb-mod.o] Error 1 make[2]: *** [_module_/home/darek/H826D-expert-install] Error 2 make[1]: *** [sub-make] Error 2 make[1]: Leaving directory `/usr/src/kernels/2.6.40.3-0.fc15.x86_64' make: *** [default] Error 2 [darek@localhost H826D-expert-install]$ - to co należy jeszcze zmienić ? Pakiety "kernel devel , headers są zainstalowane . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2011 /home/darek/H826D-expert-install/aver/osdep.c:89:28: fatal error: linux/smp_lock.h: No such file or directory To nic nie mówi? Jak nie ma wymaganego pliku to się nie skompiluje. Strzelam, że ten plik ma coś wspólnego z mechanizmem blokowania BLK, który został usunięty (po długim czasie) w 2.6.39. Jeśli nawet to nie jest związane BLK to tego pliku nie ma i nie będzie. Możesz spróbować usunąć dyrektywę #include związaną z tą biblioteką smp_lock lub wrzucić plik smp_lock.h ze starego jądra do chyba /usr/include/linux/. Jednak w obu przypadkach są marne szanse na powodzenie bez dalszych modyfikacji. W trzech słowach, daj sobie spokój. Nam też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Wrzesień 5, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2011 Na anglojęzycznym forum fedory znalazłem poradę by utworzyć puisty plik o takiej nazwie jaka występuje w błędzie i wrzucić go tam gdzie thof piszesz . Ale po uczynieniu tego wywala następny błąd ; [darek@localhost H826D-expert-install]$ make make -C /lib/modules/2.6.40.3-0.fc15.x86_64/source O=/lib/modules/2.6.40.3-0.fc15.x86_64/build SUBDIRS=`pwd` make[1]: Entering directory `/usr/src/kernels/2.6.40.3-0.fc15.x86_64' CC [M] /home/darek/H826D-expert-install/aver/osdep_dvb.o /home/darek/H826D-expert-install/aver/osdep_dvb.c:87:20: fatal error: dvbdev.h: No such file or directory compilation terminated. make[3]: *** [/home/darek/H826D-expert-install/aver/osdep_dvb.o] Error 1 make[2]: *** [_module_/home/darek/H826D-expert-install] Error 2 make[1]: *** [sub-make] Error 2 make[1]: Leaving directory `/usr/src/kernels/2.6.40.3-0.fc15.x86_64' make: *** [default] Error 2 [darek@localhost H826D-expert-install]$ Skąd teraz wziąć ten cały DVBDEV.H Ludzie ratujcie ..... Uciekam na nieopensourcowe win 7..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi