Bokonon Napisano Listopad 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2011 Mam od kilku dni zainstalowaną fedorę 16,64 bit. Szczerze mówiąc jestem średnio zadowolony ze stabilności systemu. Przesiadłem si z win7 z myślą że będzie to bardziej stabilny system a póki co jest odwrotnie:/ W ciągu kilku dni zdarzył mi się kilkakrotnie przy przechodzeniu w gnome do widoku "Podgląd" (tam gdzie przełącza się aktywne okna i pulpity) crash całego sytemu. Dźwięk zacina się, mysz i ekran staje w miejscu i pozostaje jedynie twardy restart systemu. Nie bardzo wiem dlaczego tak się dzieje ani nawet jak zabrać się za diagnozowanie problemu. Prosiłbym o pomoc. Komp na którym pracuję: Intel Xeon E5335 2Ghz (2 x 4 core) 4Gb Ram HDD: 250gb + raid5 (4 x 500gb) ATI radeon HD 5750 (sterownik: Gallium 0.4 on AMD JUNIPER) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Listopad 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2011 Mam podobnie jak tylko doinstaluje rozszerzenie gnome-shell-extension-dock lub gnome-shell-frippery. Poza tym mam tylko doinstalowane apps-menu, a gdy chcę dodać alternative-status-menu Gnome zgłasza problemy, więc wychodzi na to, że tylko czysty Gnome jest używalny. Mocno się zawiodłem na stabilności samego środowiska i tym trudniej jest mi się przekonać do tej rewolucji Gnome. Po wersji 3.2 spodziewałem się zmian na lepsze, ale póki co jest tylko gorzej. Dawno nie pamiętam żeby komputer pod Linuksem całkowicie zamarzał. Jestem ciekaw, czy to tylko bolączka Gnome, czy też w innych środowiskach jest podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2011 Poza tym mam tylko doinstalowane apps-menu, a gdy chcę dodać alternative-status-menu Podobno wystarczy ustawić zdjęcie dla własnego profilu i status-menu przestanie wywalać całe środowisko. Ja używam rozszerzenia shutdown pochodzącego z Minta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bokonon Napisano Listopad 18, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2011 wychodzi na to, że tylko czysty Gnome jest używalny. Ja mam czystego gnome i w ciągu samego dzisiejszego dnia musiałem wykonać dwa twarde resety. Jak na to że używalem wyłącznie skype, chrome, empathy i rhythmboxa to dla mnie zupełnie nieakceptowalnie. Ponadto zarówno firefox jak i chrome pod fedorą wykazują u mnie jedną irytującą własność - jak bufforuje jakiś film, np z youtube to praktycznie nie da się (_kożystać_ → korzystać) ORT z internetu, dopóki nie załaduje całego filmu. Na win7 przy bufrowaniu 3-4 filmów da się nadal korzystać z komunikatora czy sprawdzić pocztę. Czy przesiadka z gnome na kde albo coś innego pomoże czy pozostaje mi zmiana dystrybucji na inną albo powrót na win? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2011 Nie jestem wielkim fanem G3, ale z tymi resetami, to musi byc wina sprzetu. Nigdy nie mialem takich problemów, ale - przyznaje - na Gnome 3.2 siedzialem pewnie najdluzej ze 3-4 godziny Z kartami ATI/AMD zawsze byly problemy i niechec firmy do wspierania Linuksa. Chociaz z intelowskimi kartami tez jakies zgrzyty sa jesli sie nie myle. Ogólnie jesli Linuks (nie tylko Fedora), to zdecydowanie z Nvidia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Listopad 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2011 Ja jestem zwolennikiem Gnome 2 i KDE 3 ot co Bez przesady z tym AMD, fakt idealnie nie jest, ale myślę, że powoli idą w dobrym kierunku jeśli chodzi o wsparcie Intelowskie karty...jak to powiedział pewien mądry użytkownik na WineHQ Unfortunately, Intel does not make its own drivers for their cards for Linux. Their Windows drivers aren't even that good to start with. Coś w tym jest hehe Proponuję póki co użytkownikom Gnome 3 spróbować się przesiąść na inne środowisko, są jeszcze 3 główne do wzięcia: - KDE - LXDE - XFCE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2011 @Subaru, a nie pomyślałeś, że może jednak ktoś chciałby zobaczyć gnome-shell w akcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Listopad 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2011 Z drugiej strony, jesli chwilowo jest to nieosiagalne to w oczekiwaniu na paczki z poprawkami (bowiem zapewne przybeda), lepiej na ten "moment" przesiasc sie na inne srodowisko a nie biadolic puste slowa jakie to zycie jest niedobre... Nie dziala, przyjelismy do wiadomosci i musimy poczekac, chyba ze jest tu na forum ktos na tyle obeznany by to osobiscie poprawic, ja nie jestem w stanie poprawic kodu w czyms tak ogromnym jak Gnome, niestety Najwiekszym spóznieniem jakie pamietam w paczkach to byly chyba dwa tygodnie dla Wine, wiec poprawki dla Gnome powinny przyjsc piorunem jak tylko znajda gdzie jest blad i go skoryguja, wierze w to mocno EDIT #1 Ewentualnie tyle jeszcze moge spróbowac pomóc, iz jutro spróbuje zainstalowac Fedora 16 na nowo od zera i przy instalacji wybiore by Gnome tez instalowal, zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Listopad 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2011 Intelowskie karty...jak to powiedzial pewien madry uzytkownik na WineHQ Unfortunately, Intel does not make its own drivers for their cards for Linux. Their Windows drivers aren't even that good to start with. Zaraz, to kto je pisze? Ci wszyscy programisci to maja maile @linux.intel.com dla draki? Poza tym jestem ciekawy, skad wy bierzecie te bledy w GNOME 3, których nikt inny nie doswiadcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goadanek Napisano Listopad 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2011 Poza tym jestem ciekawy, skąd wy bierzecie te błędy w GNOME 3, których nikt inny nie doświadcza. Też mi się tak zdawało Mam laptoka z ATI i tam Gnome3 na F16 hula bez żadnych zacięć z dodatkiem alternative-status-menu. Na drugim lapku z Nvidią zaionstalowałem ten sam zestaw i wielkie zdziwienie moje było gdy faktycznie alternative-status-menu wywaliło gnoma w powietrze... Nie wiem co jest problemem... Ot stwierdziłem, że będę po prostu naciskał alt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2011 [...] alternative-status-menu wywaliło gnoma w powietrze...Też to miałem, ale chyba już poprawione albo u mnie coś się stało w ramach cudu systemowego, bo teraz działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Listopad 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2011 Z kartami ATI/AMD zawsze były problemy i niechęć firmy do wspierania Linuksa. Chociaż z intelowskimi kartami też jakieś zgrzyty są jeśli się nie mylę. Ogólnie jeśli Linuks (nie tylko Fedora), to zdecydowanie z Nvidią. @WalDo nie uwierzysz, ale Fedorę 16 zainstalowałem na komputerze z Nvidią. Poza tym jestem ciekawy, skąd wy bierzecie te błędy w GNOME 3, których nikt inny nie doświadcza. @Raven raczej, których Ty nie doświadczasz. Wygląda na to, że jesteś w czepku urodzony. Instalkę wykonałem na czysto, bez żadnych "zaleciałości" i problemy zaczęły się już na samym początku przy instalacji alternative-status-menu, a im dalej w las, tym jeszcze gorzej. Póki co, odstawię Gnome 3 do kolejnego wydania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2011 @Jony dlaczego mam nie uwierzyc? Osobiscie wierze, ze komus instalacja moze sie nie powiesc lub trzeba po instalacji podszlifowac cos specyficznego w konfiguracji. Moje zdanie ma charakter ogólny i opiera sie na doswiadczeniach wsród kilku linuksiarzy z mojego otoczenia. Problemy z grafika wystepuja czesciej na nie-nvidiach. Moje problemy skonczyly sie jak reka odjal odkad wylaczylem posiadana na plycie grafike Ati i wetknalem GeForce 8400 GS akmod-nvidia zrobil reszte a i na nouveau dziala wystarczajaco dobrze. Zgadzam sie równiez, ze nie wszystkie dodatki beda dzialac u wszystkich, no ale to juz m.in. w Twoich rekach. Cos nie dziala? Zglos: → https://bugzilla.gnome.org/ albo → https://bugzilla.redhat.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Listopad 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2011 Ja tylko zapytam o tyle ; czy w momencie gdy piszę tego posta są już dostępne w repo moduły [a]kmod-catalyst czy jeszcze ich nie ma I taki OFFTOP ; ze względu na problemy z ati i gnome 3 na F16 postanowiłem przetestować najnowsze SUSE 12.1 . I powiem wam tyle ; najnowszy susek jest gorszy od jego poprzedniej wersji . Myślę o powrocie do F 16 ale nie chcę jechać na module RADEON . Suseł 12.1 ma moduł RADEONHD który jest trochę lepszy od tego z F16 .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2011 Ja tylko zapytam o tyle ; czy w momencie gdy piszę tego posta są już dostępne w repo moduły [a]kmod-catalyst czy jeszcze ich nie ma A to jakiś problem zajrzeć na rpmfusion.org i przejrzeć repozytoria? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi