Skocz do zawartości

Fedora 16 - Jasność Ekranu

omickal

Rekomendowane odpowiedzi

Nie dziala. Dodalem wszystko jak pisales. Prawa do wykonywania sa.

Jak chce na próbe wykonac bright.sh z konsoli, to wyrzuca 'Brak dostepu' dla /sys/devices/pci0000:00/0000:00:02.0/backlight/acpi_video1/brightness. Jak wykonam jako root, to sam skrypt dziala jak nalezy. Do '/etc/sudoers' dodalem linie jak kazales. Wykonanie sudo ~/scripts/bright.sh tez dziala.

Wracajac jeszcze do wczesniejszego rozwiazania, dlaczego rc.local mi sie nie wykonuje przy uruchomieniu komputera?

Nie dziala. Dodalem wszystko jak pisales. Prawa do wykonywania sa.

Jak chce na próbe wykonac bright.sh z konsoli, to wyrzuca 'Brak dostepu'. Jak wykonam jako root, to sam skrypt dziala jak nalezy. Do '/etc/sudoers' dodalem linie jak kazales.

Wracajac jeszcze do wczesniejszego rozwiazania, dlaczego rc.local mi sie nie wykonuje przy uruchomieniu komputera?

Moze sie wykonuje, tylko akurat bright sie z niego nie odpali. Mi sie tez zdarza z niektórymi programami - wpa_supplicant i firewallem. Dopisz do tego calego rc.local cos w rodzaju:

sleep 10
echo '\n\n\nBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB\n
LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL\n\
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!\n\n\n
sleep 10

i wcisnij ESCAPE w czasie ladowania systemu. Zobaczysz dokladnie co sie dzieje i czy local sie uruchamia.

Nie no z rc.local to głupi pomysł. Początkowo wydawało mi się to całkiem sensowne, ale zapomniałem o gnome-power-manager.

Jak masz problemy z sudo to poczytaj o nim trochę. Przecież podałem wszystko jak na tacy i nie będę jeszcze dodatkowo myślał za Ciebie i szukał błędów.

Pózniej jeszcze sie upewnie, teraz na razie nie chce tracic sesji, bo cos pisze i mam mnóstwo okienek otwartych.

EDIT: Dziala idealnie. Z tym rc.local to bardzo mozliwe, ze akurat te komendy sie nie odpalaly, ale przez gnome-session-properties z sudo musi byc ok, jesli prawidlowo wykonasz to co wczesniej napisalem. Ja mam szybki dysk SSD i 5 sek jest wystarczajace, ale na zwykly dysku twardym zwiekszylbym sleep nawet do 15-20 sekund.

Znalazlem rozwiazanie problemu. Dobry byl trop z tym rc.local. Nalezalo tylko wpisac:

#!/bin/bash
sleep 15
/bin/echo 7 > /sys/devices/pci0000:00/0000:00:02.0/backlight/acpi_video1/brightness

Tak jak pisal @WalDo problemem moze byc zapis polecen i byl. Zamiast "echo" trzeba bylo dac "/bin/echo"

Dziekuje wszystkim za pomoc i cierpliwosc, zwlaszcza @thof - dzieki.

Jeszcze jedno pytanie. Czy na koncu dawac "&", zeby uruchamialo sie w tle? To raczej bez znaczenia chyba, ale pytam jak powinno byc fachowo?

I jeszcze czy dawac na koncu "exit 0"?

Czy na koncu dawac "&", zeby uruchamialo sie w tle? To raczej bez znaczenia chyba, ale pytam jak powinno byc fachowo?
Nie wiem czy "fachowo" czy nie, ale wg mnie bez sensu, bo jest to polecenie, które uruchamiasz raz, robi swoje i sie konczy - czy jawnie czy w tle wykona sie tak samo.
I jeszcze czy dawac na koncu "exit 0"?
Nie, bo mozesz zafalszowac wynik wykonania. Np. "echo...." konczy sie bledem a Ty dajesz "exit 0", czyli poprawne zakonczenie skryptu. Ja bym zostawil jak jest. No chyba, ze jeszcze - konsekwentnie - pelna sciezka do sleep ;)

Jeśli chodzi o zrównoleglenie to systemd tym się zajmuje, ale musisz pamiętać, że jeśli wrzucisz coś jeszcze za tymi liniami to wykona się z opóźnieniem. W ogóle to samo opóźnienie wydaje się być bez sensu, bo jasność jest obsługiwana na niższym poziomie niż X, więc można to wykonać w każdym momencie (usuń sleep i powinno działać). W ogóle to pytanie czy samo sleep w tej chwili się odpala.

Dlatego wpisując polecenia systemowe do rc.local wskazane jest podawanie pełnych ścieżek, czyli np. nie "echo" a "/bin/echo".

No tak to zależy pewnie od zmiennych środowiskowych. Zapomniałem o tym. U mnie wykonuje się nawet bez pełnej ścieżki.

To wszystko jest w sumie proste, ale moze wydawac sie na pierwszy rzut oka skomplikowane dla poczatkujacego uzytkownika, dlatego dziwne, ze Gnome nie daje mozliwosci zdefiniowania domyslnego poziomu jasnosci.

W nowym GNOME jest jakis bug. Widzialem juz kilka zgloszen dla F16 zwiazanych z ustawieniami jasnosci.