Fedoras Napisano Luty 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2012 Tu jest teoria: http://www.amazonka.pl/unix-i-linux-podrecznik-administratora-systemow-wydanie-iv_garth-snyder-ben-whaley-evi-nemeth-trent-r-hein,99902089153.bhtml (bardzo drogie) Tu tez teoria, ale bezplatnie choc wiekszosc po angielsku: http://linux.skryptoteka.pl/podreczniki.php Tu F16, ale takze nie przetlumaczone: https://docs.fedoraproject.org/en-US/Fedora/16/html/Installation_Guide/index.html Wersje html z angielskiego na polski mozesz przyblizac przez translate.google.pl lub jakimis wtyczkami typu Google Translator for Firefox. Czasami takie tlumaczenia sa smieszne, a czasami straszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2012 @Fedoras. Chodzi o papierowe wersje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavi Napisano Luty 1, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2012 Rozumiem czyli pobrać i od razu pracować na Fedora 16 a jaka wersja będzie najlepsza? Czyli nie szukać podręcznika do Linuksa? Bym miał zebrane komendy do konsoli by się tego nauczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2012 [...] a jaka wersja będzie najlepsza? Chyba nie rozumiem pytanie. Zawsze najlepsza jest wersja dostosowana do architektury procesora. Jak masz 32-bitowy, to pobierz wersję 32-bitową. Jak masz 64 to 64. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavi Napisano Luty 1, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2012 Chodziło mi o środowisko fedory? http://fedoraproject.org/pl/get-fedora-options które będzie najlepsze? Co pobrać W książce Fedora Core dwa miałem opisane Typy instalacji. 1. Personal Desktop 2. Workstation 3. Server 4. Custom Czy przy Fedora Core 16 jaki typ wybrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2012 Daj sobie spokój z książkami. Kiedyś jak były problemy z dostępnością do internetu, czy nawet później, kiedy internet już był, ale nie było jeszcze silnika wiki to można było czytać książki. W tej chwili jest to bez sensu, bo przede wszystkim w momencie wydania, opisywana w niej wersja jest już nieaktualna. Poza tym w tej chwili prawie wszystko można wyklikać, więc nie jest wymagana żadna wiedza. Jedynym wymaganiem jest w miarę otwarty umysł na nowe rozwiązania (podejście typu, chcę żeby na moim Linuksie wszystko wyglądało/działało tak samo jak na Windowsie, świadczy raczej o pewnych ograniczeniach użytkownika i tego jakby się nie przeskoczy). Ściągnij domyślną Fedorę i instaluj. O ile w normalnym życiu podejście najpierw rób, potem się zastanawiaj, nie sprawdza się, o tyle poznając Linuksa jest jak najbardziej ok. Niewiele możesz stracić czy zepsuć (właściwie to nic), a możesz tylko zyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Luty 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2012 Najlepsza ksiazka do poczytania do Deployment i Installation od Red Hata - http://docs.redhat.com/docs/en-US/Red_Hat_Enterprise_Linux/6/html/Deployment_Guide/index.html oraz http://docs.redhat.com/docs/en-US/Red_Hat_Enterprise_Linux/6/html/Installation_Guide/index.html - informacje w miare swieze i z pewnego zródla. Oczywiscie cala wiedza z tych manuali nie jest ci potrzebna. Deployment to takie przelecenie po systemie z odnosnikami do bardziej konkretnych informacji. Polecam tez http://www.howtoforge.com/the-perfect-desktop-fedora-16-i686-gnome , seria perfect costam z howtoforge jest swietna. Uwazaj tylko przy instalacji, jesli masz na dysku Windowsa i chcesz, zeby zostal. Tamten gosciu juz go nie chce. Jak juz wspomniano, w ksiazki o Linuksie nie inwestuj, bo przedawniaja sie bardzo szybko. Sa oczywiscie rzeczy, które sa aktualne przez lata (serwer poczty, ftp ci beda dzialac na jednym konfigu 10 lat), ale inne sie zmieniaja: obsluga sprzetu, instalacja programów, czy nawet obsluga pulpitu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavi Napisano Luty 1, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2012 Ja myślałem że tak jak kiedyś w dosie używało się różnych komend z linii poleceń i za ich pomocą można było wszystko zrobić tak samo myślałem że jest w Linuxie w trybie konsoli? Tylko że komendy niestety są różne i dlatego myślałem że jest jakaś ciekawa pozycja by się tego nauczyć tryb konsoli komendy itd? Bo co do instalacji sprzętu, programów czy obsługi samego systemu (szata graficzna) rozumiem że z każdym wydaniem się to zmienia. Tylko chciałem jeszcze raz podkreślić że dopiero zaczynam i proszę o zrozumienie jeśli o coś pytam a jest to oczywiste dla użytkowników linuxa. Aha i nie chce robić sobie linuxa na wzór Windowsa po to się chce go nauczyć by nie uzależnić się jedynie od Windowsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2012 Jeśli chcesz trenować polecenia konsolowe, to i tak zainstaluj sobie Fedorę 16 ze środowiskiem graficznym. Zawsze będziesz miał przez środowisko graficzne dostęp do Internetu i forum a w trybie tekstowym będziesz mógł sobie trenować polecenia po uruchomieniu jakiegoś terminala w desktopie albo po przełączeniu się (np. Alt_Ctrl+F2) na konsolę tekstową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Luty 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2012 Ja myslalem ze tak jak kiedys w dosie uzywalo sie róznych komend z linii polecen i za ich pomoca mozna bylo wszystko zrobic tak samo myslalem ze jest w Linuxie w trybie konsoli? Tylko ze komendy niestety sa rózne i dlatego myslalem ze jest jakas ciekawa pozycja by sie tego nauczyc tryb konsoli komendy itd? Bo co do instalacji sprzetu, programów czy obslugi samego systemu (szata graficzna) rozumiem ze z kazdym wydaniem sie to zmienia. Tylko chcialem jeszcze raz podkreslic ze dopiero zaczynam i prosze o zrozumienie jesli o cos pytam a jest to oczywiste dla uzytkowników linuxa. Aha i nie chce robic sobie linuxa na wzór Windowsa po to sie chce go nauczyc by nie uzaleznic sie jedynie od Windowsa. Zainstaluj, ze w koncu tego Linuksa i pobaw sie z nim troche, do wszystkiego samemu dojdziesz powoli... Naprawde, bez obrazy, ale zabierasz sie za to jak pies do jeza, masz jakies glupie zalozenie, ze najpierw musisz wszystko przeczytac o systemie, a dopiero pózniej uzywac. To tylko system operacyjny a nie koniec swiata... Zacznij po prostu go uzywac. Bedziesz miec problem? Pomozemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavi Napisano Luty 1, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2012 Ok ściągnąłem Obraz "KDE" Fedory 16 z http://fedoraproject.org/pl/get-fedora-options wypaliłem na płytkę i teraz czy system wymaga wydajnego komputera? Mam drugi komputer AMD 3500+ 64bitowy już procesor 2GB ram oraz dwa dyski 20GB znalazłem na jednym chciałem XP 32bity postawić a na drugim Fedore 16 64 bity czy lepiej to zrobić na jednym dysku? Jak instalowałem Fedore 2 to użyłem 1 dysku no i przy wyborze systemu jak chciałem wybrać other zamiast Fedory pojawiał się problem brak pliku NTLDR i nie ładował mi XP nie wiem czemu się tak stało? Zrobiłem sobie 2 partycje najpierw postawiłem WIN XP na fat32 no i później Fedore która się odpalała a XP już nie chciał. I dlatego poszukałem drugiego dysku bo chyba tak będzie bezpieczniej? I czy 20GB wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Luty 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2012 Spokojnie wystarczy. Mam o polowe mniejsze dyski z Linuksem w pracy i na system jest zajeta niecala 1/3. A i tak uwazam, ze mogloby byc mniej, ale musialoby mi sie chciec pousuwac zbedne programy. Mój domowy komp z F16 jest o wiele slabszy niz ta twoja rakieta. Stare dyski maja jednak jedna duza wade: badsectory i to o nie bym sie martwil, a nie o wolne miejsce. Wlacz tego XP, zrób na wolnym dysku jedna duza partycje i przejedz ja dokladnie scandiskiem. W Linuksie odpowiedni program to badblocks, ale nie wiem czy jest na plycie z Fedora KDE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2012 W Linuksie odpowiedni program to badblocks, ale nie wiem czy jest na plycie z Fedora KDE.Nie problem doinstalowac. yum dziala równiez na LiveCD Oczywiscie po wylaczeniu systemu wszystko znika, ale do sprawdzenia wystarczy. Niemniej i tak trzeba jakas partycje zalozyc, wiec pewnie prosciej i szybciej pod winda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavi Napisano Luty 1, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2012 Czyli jeden dysk na Xp a drugi na Fedore ale oba sprawdzić scandiskiem? albo Hd tune też może być? Pytam o wymagania bo przy FD 2 pisali w książce o AMD64 lub podobny intel ram 256 a najlepiej 512 i dysk 3,4GB najlepiej 10Gb na workstation to pomyślałem jak w fedorze2 takie są to przy Fedorze 16 to pewnie jakiś 2 albo 4 rdzeniowy procesor? Czyli do tej Fedory2 jakaś pomyłka w książce? Czy nowe linuxy wcale nie wymagają szybszego sprzętu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Luty 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2012 sekunda googlowania: Wymagania instalacji Procesor Pentium Pro 400 MHz lub lepszy (porównywalne procesory firm AMD, Cyrix i VIA takze sa obslugiwane) Co najmniej 768 MB pamieci (RAM), 1 GB jest zalecane dla najlepszej wydajnosci 10 GB miejsca na dysku Poza tym, wyrzucilbym tego XP i olal sprawdzanie badsectorów- zbedna robota jezeli z dyskami nie bylo wczesniej problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi