@WalDo Napisano Grudzień 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2012 Szukam jakiegoś edytora - oczywiście działającego w Fedorze - posiadającego możliwość definiowania podświetlania składni.Wszystkie, które znajduję mają wbudowane podświetlanie, ale tylko z góry zdefiniowanych języków. Wiem, że mogę pod wine uruchomić np. Notepad++, ale szukam rozwiązania "natywnego". Macie jakieś propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Grudzień 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2012 Google wskazuje raczej windowsowe, ale wedlug tego artykulu vi to potrafi. Zapytaj wujka Googla o fraze "vi user defined syntax highlighting". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Grudzień 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2012 Kate? (highlighting.docbook pod KDE) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@jszubiak Napisano Grudzień 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2012 A przegladales: /usr/share/vim/vim73/syntax/ Milej zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 7, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2012 W sumie nie mam nic przeciw vi, ale na dluzsza mete zaczyna byc denerwujacy. Kate? Próbowalem, ale nie widzialem mozliwosci samodzielnego utworzenia podswietlania. Jesli by sie cos dalo z tym zrobic, to byloby chyba najlepsze dla mnie. [EDIT] Jeszcze calkiem lamerskie pytanie: czym sie czyta .docbook? Albo gdzie znalezc xslt do tych dokumentów? Mam nadzieje, ze nie musze do tego instalowac calego KDE? [EDIT2] Skonwertowalem do pdf. Za bardzo przyjazne to definiowanie podswietlania to nie jest a podrecznik nie jest przesadnie obszerny Pobawie sie z ciekawosci, ale jesli ktos ma jakies lepsze propozycje to jestem nadal zainteresowany. Mysle o edytorze z wbudowanym nieskomplikowanym, nie wymagajacym czasochlonnego konfigurowania. Jeszcze raz wróce do przykladu notepad++. kilka okienek opisanych jako highlight 1, 2, 3... do jednego wrzucam okreslone slowa kluczowe i wskazuje, ze maja byc wyswietlane na czerwono, te z 2. okienka na zielono itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witekmo Napisano Grudzień 8, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2012 Geany umozliwia pewne zmiany - edytujesz pliki w katalogu ~/.config/geany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 8, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2012 Wiele edytorów w tym gedit korzysta z GtkSourceView ( http://projects.gnome.org/gtksourceview/ ). Mozesz stworzyc wlasna definicje jezyka w formacie XML na podstawie http://developer.gnome.org/gtksourceview/stable/lang-reference.html Tak przygotowana definicje wrzucasz do /usr/share/gtksourceview-3.0/language-specs/ gdzie znajdziesz juz gotowe jezyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 8, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2012 @witekmo - dzieki, bo zupelnie zapomnialem o tym edytorze. Mozesz stworzyc wlasna definicje jezyka w formacie XML na podstawie http://developer.gnome.org/gtksourceview/stable/lang-reference.html To w sumie podobne do definicji wlasnego podswietlania w vim czy Kate. Jednak wciaz wymaga uciazliwego, dlugotrwalego wpisywania slów kluczowych pomiedzy tagi XML, umieszczanie tych tagów pomiedzy innymi itd, itd. Wiem jak to zrobic, jednak Wasze odpowiedzi utwierdzily mnie w przekonaniu, ze mamy tu do czynienia z "luka w rynku" edytorów. Jak ktos chcialby szybko to sie nie da. Trzeba najpierw zglebic nieco XML, potem kawalek dokumentacji takiego np. Gtk Source View. To wszystko trwa i zestawienie wlasnego podswietlania przeciaga sie na dzien czy dwa co najmniej. I zostaje niestety wine Dzieki wszystkim za odpowiedzi i informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 8, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2012 ...ze mamy tu do czynienia z "luka w rynku" edytorów. Jak ktos chcialby szybko to sie nie da. Taka luke mozna latwo zapelnic, bo przeciez mamy wszystko (tj. technologie GtkSourceView z dobra dokumentacja), aby stworzyc taki prosty generator pliku XML jezyka, który bedzie dostarczany np. w formie wtyczki do Gedita. Pewnie nikt do tej pory tego nie potrzebowal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 8, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2012 Pewnie nikt do tej pory tego nie potrzebowal. Dokladnie Wiekszosci wystarcza podswietlanie C/C++, podswietlanie skladni potrzebnej do tworzenia stron i aplikacji webowych oraz jezyki skryptowe uzywane w Linuksach. Chcialem przejrzec dluzszy kawalek napisany w jednej z odmian jezyka Basic i zabraklo mi podswietlania. W sumie poradzilem sobie podswietlaniem FreeBASIC (dostepne w Kate, Geany i pewnie w innych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2012 Notepad++ ma klikalny interfejs generujacy xml-a z regulami kolorowania. Ja uzywam Scite, bedacego de facto demonstracyjnym programem komponentu edycyjnego scintilla, tego samego co w NPP. Pliki language.properties sa prostsze, tekstowe, da sie jeden z importowac z drugiego i latwo sie je integruje z edytorem. Ale nie ma do ich edycji interfejsu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi