Jump to content

F21, Ale Obsuwa

SeeM
 Share

Recommended Posts

Ostatnio pozmieniali repozytoria i rzeczywiście zrobiło się workstation.

Jak pisałem wcześniej, programiści do dobrzy użytkownicy. Marketingiem i wygodą nie wygramy z Ubuntu nigdy. A Fedora od początku była fajna dla ludzi, którzy potrzebują świeżych pakietów, ale normalnie i bez dystrybucyjnych łatek.

No, repozytoria to jedna część - Workstation to jednak nieco grubsza sprawa niż dodanie tego słowa do nazwy. Ba - teraz nawet aktualizując za pomocą FedUp, musisz podać parametr z nazwą produktu, który chcesz aktualizować (workstation, cloud, server albo other jeśli spin lub własna mieszanka pakietów).

Zatem aby zaktualizować Fedorę, trzeba podać już parametr --product=workstation. Zwykłe fedup-cli --network _numerek_ już nie wystarczy :) Z tego co też rozumiem ma to nawet nieco większe znaczenie, gdyż zależnie od rodziny są osobno predefiniowane zestawy paczek:

Selecting a product will also install its standard package-set inaddition to upgrading the packages already on your system.

Nieco mi się to nie podoba, bo te meta-zestawy może będą dociągać niechciane aplikacje (np. duperele w stylu gnome-software). No ale zawsze jest opcja "other" :)

Fedora Workstation zatem zaczyna wchodzić w życie, aplikacje dla programistów już się piszą, ale czy coś wielkiego się zmieni w jakości (dobrej zresztą) albo designie distra dla Nas jako odbiorców końcowych - pewnie nie ;) Mam przeczucie, że to będzie niewidoczna rewolucja, bo jak zresztą tworzyć realne Workstation na półrocznym cyklu wydawniczym, no ale czas pokaże :)

Nieco mi się to nie podoba, bo te meta-zestawy może będą dociągać niechciane aplikacje (np. duperele w stylu gnome-software). No ale zawsze jest opcja "other" :)

Nie jest aż tak źle, fedora-release-workstation ma na dobrą sprawę tylko jedną zależność - NetworkManager-config-connectivity-fedora. Ja używam F21 Workstation KDE bez jednego nawet pakietu gnome.

A tak BTW, używam tego systemu od wersji alfa, dawno takiej stabilnej fedory nie było co mnie bardzo cieszy ;)

@neometal :huh: F21 dopiero jutro wypuszczają oficjalnie

fedora21-countdown-banner-pl-1.png

No to teraz czekam na opinie osób, które dokonają aktualizacji:) Czy idzie bezproblemowo poprzez FedUp?

wklepujemy:

[root@localhost ~]# fedup --network 21 --product=workstation

i idzie jak burza, zależnie od szybkości łącza.

2014-12-09 g. 15:20

Pozdrawiam z fc21.x86_64, upgrade przeszedł bez problemów.

Pierwsze odczucia pozytywne, F21 robi wrażenie żwawszej.

Podoba mi się - jestem w trakcie aktualizacji, choć wcześniej postawiłem sobie na VM dla oględzin.

GNOME 3 zaczyna naprawdę profesjonalnie i spójnie wyglądać (choć domyślna czerń jest przytłaczająca). Szkoda tylko, że choć G3 lubię, to mam ochotę wypierniczyć go z dysku za każdym razem, gdy muszę na szybko pracować z wieloma oknami jednocześnie :)

Muszę też sprawdzić, czy instalator już działa. Poprzednim razem mając EFI, instalator w Fedorze 20 zapominał o podczepionej /boot/efi za każdym razem gdy wychodziło się z etapu partycjonowania, zatem nie szło rozpocząć instalacji (stąd dla mnie jedyną opcją była aktualizacja z 19).

Podoba mi się - jestem w trakcie aktualizacji, choć wcześniej postawiłem sobie na VM dla oględzin.

GNOME 3 zaczyna naprawdę profesjonalnie i spójnie wyglądać (choć domyślna czerń jest przytłaczająca). Szkoda tylko, że choć G3 lubię, to mam ochotę wypierniczyć go z dysku za każdym razem, gdy muszę na szybko pracować z wieloma oknami jednocześnie :)

Muszę też sprawdzić, czy instalator już działa. Poprzednim razem mając EFI, instalator w Fedorze 20 zapominał o podczepionej /boot/efi za każdym razem gdy wychodziło się z etapu partycjonowania, zatem nie szło rozpocząć instalacji (stąd dla mnie jedyną opcją była aktualizacja z 19).

Nie wiem co ludzie mają do tej czerni, moim zdaniem wygląda elegancko, okna są już w większości białe więc system nie wygląda jakoś mrocznie. Chociaż ja uważam, że deszczowy zamglony krajobraz nocą jest ładny więc może to ja mam dziwne poczucie estetyki :P

Wkrótce kolor może się to zmienić, przynajmniej patrząc po proponowanych zmianach w systemie powiadomień: https://wiki.gnome.org/Design/OS/Notifications/Redux

Przełączanie się co chwila między wieloma oknami jest trochę denerwujące ale zawsze można dodać coś ze strony z rozszerzeniami przełączyć na ten czas na Gnome Classic albo się przyzwyczaić.

Odkryłem właśnie, że wprowadzili ten o ciut za długi efekt przy pojawianiu się ikon, klikając "Wszystkie programy" w Aktywnościach. Widziałem go przy filmiku z prototypowania GNOME 3 - miałem nadzieję, że go nie wprowadzą :P Niby nic złego, takie eye candy, ale z tym jest jak z czekoladą - dwa lub trzy kawałki są wyśmienite, ale wciągnięcie trzech tabliczek pod rząd może wywołać mdłości ;) Niestety traci się przez to z 2 sekundy.

Co do czerni - kiedyś, za młodzika to lubiłem ciemniejsze motywy, ale dziś dobijając 30-stki raczej wolę mieć trochę kolorów na co dzień i jakąś tapetę wesołą :) Czerń przytłacza na dłuższą metę, a ja raczej depresyjnego desktopu nie preferuję ;) Nie byłoby w tym nic złego, gdyby była oficjalna i natywna opcja zmiany, ale to rzecz narzucona odgórnie, widać deweloperka GNOME 3 zakłada, że wszyscy lubią czerń ;)

No ja właśnie od 2-2,5 roku nie mogę się przyzwyczaić do przełączania okien. Kiedy pracuje się z jednym, może dwoma oknami to nie problem, ale gdy przychodzi z 10 okien to robi się chaos. Alt + Tab zajmuje chwilę, Aktywności tym bardziej bo szukasz przez chwilę okna (zresztą wskakiwanie tam co parę sekund jest jeszcze bardziej upierdliwe). Na GNOME-Classic próbowałem się przestawić, ale jest tam za duży ścisk, bo masz dla siebie tylko nieco ekranu pomiędzy panelami (na 15,6" czuję ścisk). Myślałem o Tint2, ale znów nawet mały, ale kolejny panel zabierze coś miejsca. Po prostu jeden panel, który zawiera przy okazji zminimalizowane aplikacje (vide XFCE czy KDE) - wydaje się najbardziej ergonomicznym rozwiązaniem. Ale to mnie uwiera tylko przy wielu oknach i gdy musisz się stale przełączać między nimi - wtedy GNOME 3 potrafi być upierdliwe. Pracujesz z 1-2 oknami i już znów jest fajnie :)

Ech, nie ma tak pięknie jak u Was.

[root@localhost ~]# fedup --network 21 --product=workstation
setting up repos...
adobe-linux-x86_64                                          |  951 B  00:00     
adobe-linux-x86_64/primary                                  | 1.2 kB  00:00     
default-installrepo/metalink                                |  22 kB  00:00     
default-installrepo                                         | 3.7 kB  00:00     
default-installrepo/group_gz                                | 113 kB  00:00     
default-installrepo/primary_db                              | 1.4 MB  00:02     
fedora/21/x86_64/metalink                                   |  23 kB  00:00     
fedora/21/x86_64                                            | 3.8 kB  00:00     
fedora/21/x86_64/group_gz                                   | 232 kB  00:00     
fedora/21/x86_64/primary_db                                 |  17 MB  00:14     
google-chrome                                               |  951 B  00:00     
google-chrome/primary                                       | 1.9 kB  00:00     
playonlinux                                                 |  951 B  00:00     
playonlinux/primary                                         | 5.1 kB  00:00     
rpmfusion-free/21/x86_64                                    | 3.3 kB  00:00     
rpmfusion-free/21/x86_64/group_gz                           | 1.6 kB  00:00     
rpmfusion-free/21/x86_64/primary_db                         | 434 kB  00:00     
rpmfusion-free-updates/21/x86_64                            | 1.2 kB  00:00     
rpmfusion-free-updates/21/x86_64/primary                    |  212 B  00:00     
rpmfusion-nonfree/21/x86_64                                 | 3.3 kB  00:00     
rpmfusion-nonfree/21/x86_64/group_gz                        | 1.0 kB  00:00     
rpmfusion-nonfree/21/x86_64/primary_db                      | 122 kB  00:00     
rpmfusion-nonfree-updates/21/x86_64                         | 1.2 kB  00:00     
rpmfusion-nonfree-updates/21/x86_64/primary                 |  212 B  00:00     
russianfedora-free/21/x86_64                                | 3.6 kB  00:00     
russianfedora-free/21/x86_64/group_gz                       | 1.9 kB  00:00     
russianfedora-free/21/x86_64/primary_db                     |  73 kB  00:00     
russianfedora-free-updates/21/x86_64                        | 3.6 kB  00:00     
russianfedora-free-updates/21/x86_64/group_gz               | 1.9 kB  00:00     
russianfedora-free-updates/21/x86_64/primary_db             | 2.1 kB  00:00     
russianfedora-nonfree/21/x86_64                             | 3.6 kB  00:00     
russianfedora-nonfree/21/x86_64/group_gz                    | 1.1 kB  00:00     
russianfedora-nonfree/21/x86_64/primary_db                  |  40 kB  00:00     
russianfedora-nonfree-updates/21/x86_64                     | 3.6 kB  00:00     
russianfedora-nonfree-updates/21/x86_64/group_gz            | 1.1 kB  00:00     
russianfedora-nonfree-updates/21/x86_64/primary_db          | 4.8 kB  00:00     
updates/21/x86_64/metalink                                  |  28 kB  00:00     
updates/21/x86_64                                           | 4.9 kB  00:00     
updates/21/x86_64/group_gz                                  | 405 kB  00:00     
updates/21/x86_64/updateinfo                                | 115 kB  00:00     
updates/21/x86_64/primary_db                                | 1.1 MB  00:00     
updates/21/x86_64/pkgtags                                   | 1.3 MB  00:01     
yandex/x86_64                                               | 1.9 kB  00:00     
yandex/x86_64/primary_db                                    | 2.7 kB  00:00     
No upgrade available for the following repos: Dropbox
getting boot images...
.treeinfo.signed                                            | 2.1 kB  00:00     
vmlinuz-fedup                                               | 5.5 MB  00:06     
initramfs-fedup.img                                         |  40 MB  00:19     
setting up update...
default-installrepo/group                                   | 702 kB  00:01     
fedora/21/x86_64/group                                      | 1.6 MB  00:05     
rpmfusion-free/21/x86_64/group                              |  10 kB  00:00     
rpmfusion-nonfree/21/x86_64/group                           | 3.9 kB  00:00     
russianfedora-free/21/x86_64/group                          | 9.3 kB  00:00     
russianfedora-free-updates/21/x86_64/group                  | 9.3 kB  00:00     
russianfedora-nonfree/21/x86_64/group                       | 4.1 kB  00:00     
russianfedora-nonfree-updates/21/x86_64/group               | 4.1 kB  00:00     
updates/21/x86_64/group                                     | 1.6 MB  00:00     
repodata (adobe-linux-x86_64) 50% [======================                      ]Ostrzeżenie: grupa base-x nie posiada żadnych pakietów do zainstalowania.
Ostrzeżenie: grupa guest-desktop-agents nie posiada żadnych pakietów do zainstalowania.
Ostrzeżenie: grupa printing nie posiada żadnych pakietów do zainstalowania.
adobe-linux-x86_64/filelists                                |  606 B  00:00     
default-installrepo/filelists_db                            | 1.2 MB  00:01     
fedora/21/x86_64/filelists_db                               |  25 MB  00:10     
google-chrome/filelists                                     | 1.7 kB  00:00     

Downloading failed: failure: repodata/filelists.xml.gz from google-chrome: [Errno 256] No more mirrors to try.
http://dl.google.com/linux/chrome/rpm/stable/x86_64/repodata/filelists.xml.gz: [Errno -1] Metadata file does not match checksum
[root@localhost ~]#