Janusz Wo Napisano Grudzień 7, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2018 Witam! Po upgrade z fedory 28 na 29 nie działają mi programy do oglądania filmów. A było ok na fedorze 28. Vlc odpalony z konsoli się wywala i w konsoli czytam: libEGL warning: DRI2: failed to authenticate Failed to open VDPAU backend libvdpau_nvidia.so: cannot open shared object file: No such file or directory libEGL warning: DRI2: failed to authenticate To samo po próbie użycia gmlayer. Tak przy okazji nie działają wygaszacze ekranu. Mam zainstalowane nouveau i więcej mi nie trzeba: lsmod | grep nouveau: nouveau 2187264 0 video 45056 1 nouveau mxm_wmi 16384 1 nouveau i2c_algo_bit 16384 1 nouveau drm_kms_helper 196608 1 nouveau ttm 131072 1 nouveau drm 487424 3 drm_kms_helper,ttm,nouveau wmi 28672 2 mxm_wmi,nouveau moja karta: # lspci VGA compatible controller: NVIDIA Corporation G92 [GeForce 9800 GT] (rev a2) Robiłem: dnf reinstall xorg-\* mesa\* libglvnd\* Bardzo już dziękuję za pomoc - Janusz Wo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 7, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2018 reinstall pakietów xorg chyba niewiele pomoże, jeśli korzystasz z Gnome na Wayland. Zacząłbym od wyrzucenia ustawień z katalogu domowego rm -rf $HOME/.config/vlc rm -rf $HOME/.config/gmplayer VLC powinien działać od razu, bo nie wymaga doinstalowywania żadnych pakietów, poza zależnościami, które sam sobie ściąga przy instalacji. U mnie po upgrade nie było żadnego problemu, ale działam na XFCE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz Wo Napisano Grudzień 7, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2018 Usunąłem katalogi domowe. Nic to nie zmieniło. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Grudzień 8, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2018 12 godzin temu, Janusz Wo napisał: Failed to open VDPAU backend libvdpau_nvidia.so: cannot open shared object file: No such file or directory Mam zainstalowane nouveau i więcej mi nie trzeba: Witam W porządnym systemie używającym nouveau nie ma takich bibliotek jak libvdpau_nvidia.so Musisz sprawdzić, co zainstalowało tę śmieciową bibliotekę: # locate libvdpau_nvidia.so a potem # rpm -qf <ścieżka do pliku libvdpau_nvidia.so> i zastanowić się czy usunąć ten pakiet. Być może potrzebujesz go do czegoś ważnego, wtedy godzisz się na nieużywanie vlc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Grudzień 8, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2018 Przed nouveau instalowałeś sterowniki binarne nvidi, albo rpm xorg-x11-drv-nvidia-libs-....itd.rpm i xorg-x11-drv-nvidia-....itd.rpm albo .bin ze strony nVidii. Teraz trzeba po nich posprzątać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz Wo Napisano Grudzień 8, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2018 Polecenie locate libvdpau_nvidia.so nie znalazło nic. Nvidii nigdy na tym komputerze nie było. Zrobiłem to świadomie, żeby nie mieć wiecznego problemu z nimi. Przejrzałem jeszcze repozytoria przez dnfdragora. Nvidii nie ma zainstalowanej. I nigdy nie było... Świadomie nigdy tego nie zrobiłem. I jeśli vlc domaga się takiej biblioteki to mnie to bardzo dziwi. Zwłaszcza, że skasowałem katalog domowy vlc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz Wo Napisano Grudzień 8, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2018 Polecenie: locate nvidia. I wyszło mi tyle, że nie umiem tego zinterpretować. W załączeniu jest. wynik_locate Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 8, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2018 Coś z załącznikiem nie wyszło "wynik_locate" wiedzie donikąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Grudzień 8, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2018 A potrzebujesz koniecznie używać vdpau? Jeżeli nie spróbuj ręczenie zmienić output w vlc znajdziesz go w Preferencje->Obraz->Output\Wyjście->X11. Aczkolwiek to nie koniecznie musi być przyczyna crashu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz Wo Napisano Grudzień 8, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2018 Ooo Miszczu! BINGO! Dzięki. Wyjście było ustawione na automatyczny wybór. Przestawiłem na X11. Zadziałało. Dołączam źle załączony plik. wynik_locate Pozdrawiam w pełni szczęśliwy - Janusz Wo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Grudzień 8, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2018 Ciesze się, że mogłem pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Grudzień 9, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2018 (edytowane) Przepraszam, trochę mnie ściemniło "Failed to open VDPAU backend libvdpau_nvidia.so: cannot open shared object file: No such file or directory". Locate nie mógł znaleźć libvdpau_nvidia.so ponieważ jak mówi komunikat: "nie ma takiego pliku ani katalogu" Na wszelki wypadek spróbuj jeszcze sprawdzić czy nie ma czegoś związanego z nVidią: # rpm -qa | grep -i nvidia U mnie wyjście obrazu z VLC jest ustawione na Automatycznie i nie poszukuje bibliotek nVidii. Pytanie co w twoim systemie podpowiada programom, że jest możliwość korzystania z tych bibliotek. Edytowane Grudzień 9, 2018 przez Fedoras EDIT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Grudzień 9, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2018 dnf install vdpauinfo libva-vdpau-driver libva-utils Ja też się męczyłem z nvidią, ale ostatnio po prostu wyjąłem kartę z komputera i jadę na Intelu. Bajka Vpdau można wyłączyć a vlc, ale cała reszta odtwarzaczy będzie starała sie tego używać. Bardzo dużpo mocnego materiału znalazłem na https://www.if-not-true-then-false.com/2015/fedora-nvidia-guide/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max2491 Napisano Grudzień 9, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2018 Recepta z "if-not-true-then-false" działa bezproblemowo w tym sensie, że instaluje poprawnie sterowniki NVIDii wyłączając sterowniki nouveau. Co więcej, wbrew zastrzeżeniom autora recepty, działa też na platformie Optimus (tu jednak nie instaluje się konfigurator - zresztą dość ograniczony - serwera NVIDii). Jednakże po jej zastosowaniu nie ma możliwości przełączenia "w biegu", czy podczas restartu na sterowniki nouveau. Niezbędne jest odinstalowanie NVIDii i instalacja nouveau (jest jasna recepta na tymże portalu). Nie stwierdziłem żadnych problemów z vlc i sterownikami NVIDii zarówno na Optimusie, jak i na sprzęcie bardziej standardowym. Na obu tych platformach mam Light DM i Xorg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi