Skocz do zawartości

Fafig - Dlaczego Nie Lubię Debiana

qmic

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie popieram Visty , tylko zwracam uwagęę że użytkownicy windy nie wadzą sie miedzy sobą .

Wadzą, ale nie na wersje Windows, tylko na przeglądarki (zwłaszcza), antywirusy (zwłaszcza), odtwarzacze muzyki i filmów, gry... Każdy znajdzie sobie odpowiedź dlaczego jest lepszy.

• Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja nie popieram Visty , tylko zwracam uwagęę że użytkownicy windy nie wadzą sie miedzy sobą .

Nie wadzą się o windy tak jak użytkownicy Debiana nie wadzą się o wersje Debiana. Nie zauważyłem też aby Fedorianie wadzili się o wersje Fedory.

Dawno temu w PRLu potrzeby intelektualne przeciętnego obywatela naszego kraju były opisywane jako: Sporty (takie papierosy), zapałki i Expres (gazeta). Niewiele się zmieniło. Teraz to będzie pewnie: Internet, Windows i komórka, a komputer i system operacyjny dla takiego obywatela musi być "user friendly" (czytaj idioten proof). Nic dziwnego, że firmy prześcigają się w dogadzaniu przeciętnemu obywatelowi - to właśnie on ma pieniądze i płaci.

Nieźle się uśmiałem hehe ale aby używać debiana czy jakiejkolwiek innej dystrybucji trzeba poczytać przynajmniej o podstawach administracji i zarządzania nią. Także trzeba zainstalować i używać debiana aby cokolwiek móc o nim powiedzieć, a znajomość tematu autora topika jest równa zeru.

W debianie bardzo prosto się aktualizuje pakiety wydając zaledwie dwie komendy. apt-get update oraz apt-get upgrade. Co do konfiguracji to także piszesz bzdury. Większość jest już skonfigurowana zaraz po instalacji, a konfiguracja usług serwerowych jak apache, bind, mysql, qmail itp. musi być przeprowadzona tak samo na debianie jak i slackware czy fedora, suse, gentoo, windowzie, bsd itd.

Debian po instalacji jest gotowy do użycia, nie gorzej niż mandriva czy fedora czy suse. Podajesz takie same argumenty co użyszkodnik windowsa, który przeczytał jakiś tekst o linuksie zprzed 15 lat.

W Debianie nie podobs mi sie tylko to że jego instalator nie wykrywa u mnie myszki jak również to że partycje windowsowe mają swoje ikonki na pulpicie ale nie są montowane automatycznie ,a w pliku "fstab" nie ma linijek z wpisami dla partycji winshita B) . Tak że dla mnie Fedora jest fajniejsza od debiana .

Nieźle się uśmiałem hehe ale aby używać debiana czy jakiejkolwiek innej dystrybucji trzeba poczytać przynajmniej o podstawach administracji i zarządzania nią. Także trzeba zainstalować i używać debiana aby cokolwiek móc o nim powiedzieć, a znajomość tematu autora topika jest równa zeru.

W debianie bardzo prosto się aktualizuje pakiety wydając zaledwie dwie komendy. apt-get update oraz apt-get upgrade. Co do konfiguracji to także piszesz bzdury. Większość jest już skonfigurowana zaraz po instalacji, a konfiguracja usług serwerowych jak apache, bind, mysql, qmail itp. musi być przeprowadzona tak samo na debianie jak i slackware czy fedora, suse, gentoo, windowzie, bsd itd.

Debian po instalacji jest gotowy do użycia, nie gorzej niż mandriva czy fedora czy suse. Podajesz takie same argumenty co użyszkodnik windowsa, który przeczytał jakiś tekst o linuksie zprzed 15 lat.

hmm a skad wiesz czy autor watku nie uzywal debiana? kurde z tym apt-get tos gosciu ameryke odkryl. zarejestrowales sie tylko na forum zeby powiedziec jak sie pakiety w debianie instaluje? takie wypowiedzi tylko potwierdzaja fanatyzm coniektorych uzytkownikow debiana. moze ja sobie na forum debiana napisze jak sie uzywa RPM-a, co? tylko jaki to bedzie mialo sens (pozatym ze bedzie przejawem mojej glupoty). jak to sie mowi lepiej byc glupim i sie nie odzywac niz odezwac sie i rozwiac watpliwosci. heh no tak w koncu my uzywamy windowsa :) kernel mamy z windowsa, gnome mamy z windowsa i cala reszte wiec nie mozemy sie jakkolwiek wypowiedziec bo co tam wiemy (w koncu my od billiego ;)).

(...)

Ja chciałem tylko zauważyć, iż Autor napisał, że dostał w spadku śmietnik a nie Debiana... Tutaj raczej podstawowa konfiguracja nie ma nic do rzeczy :)

Ale widać każdy interpretuje tak jak mu się podoba :) Lepiej zrobić flame ;)

zarejestrowales sie tylko na forum zeby powiedziec jak sie pakiety w debianie instaluje?
Nie, gielo 4 lata temu przewidział, że taki temat powstanie, dlatego już wtedy postanowił się zarejestrować, aby dzisiaj uświadomić nas jak prosty jest debian :)

Witam

Nie czytałem wszystkich wpisów w wątku, ale pierwszy tak :). Wydaje mi się, że to jak serwer był utrzymany, świadczy o adminie, ewentualnie adminach, a nie o systemie jako takim.

A w linuksowej społeczności najbardziej denerwują mnie właśnie "święte" wojny między zwolennikami różnych dystrybucji...

[...] jak również to że partycje windowsowe mają swoje ikonki na pulpicie ale nie są montowane automatycznie ,a w pliku "fstab" nie ma linijek z wpisami dla partycji winshita B) . Tak że dla mnie Fedora jest fajniejsza od debiana .

Popatrz u mnie w Fedorze, też nie ma w fstab linijek do partycji windowsiowych i jakoś automatycznie je montuje. Normalnie cuda jakieś :ph34r:

UUID=c02fd96c-aed0-4b69-9b29-c9fcf4a23d42 /boot                   ext3    defaults        1 2
/dev/mapper/vg_syriusz-lv_root /                       ext4    defaults        1 1
/dev/mapper/vg_syriusz-lv_home /home                   ext4    defaults        1 2
/dev/mapper/vg_syriusz-lv_swap swap                    swap    defaults        0 0
tmpfs                   /dev/shm                tmpfs   defaults        0 0
devpts                  /dev/pts                devpts  defaults        0 0
sysfs                   /sys                    sysfs   defaults        0 0
proc                    /proc                   proc    defaults        0 0

:D

a ja sie przyznaje bez bicia, ze aby byc zgodnym z wlasnymi pogladami, postanowilem wyprobowac openSUSE. generalnie, znalazlem tam wiele rzeczy ktorych brakuje mi w Fedorze (uproszczona instalacja systemu, Java Suna w repo, czcionki Win w repo, otwieranie w trybie przegladarki w nautilusie itp.), ale spora niestabilnosc, starenkie pakiety, glupota yasta sprawily, ze wrocilem na stare smieci.

jednak pomimo glupawej polityki walki z wiatrakami, RH jest duzo sprawniejsze w tym co robi.

a tak generalnie komentujac wypowiedzi nt. tego, ze to zle, ze systemy staja sie user-friendly, to ja juz nic nie rozumiem... czyli jednak komputery dla komputerow, a nie dla ludzi... na szczescie programisci Fedory rozumuja jednak troche inaczej i odchodza od filozofii w stylu Gentoo.