Skocz do zawartości

Co Myślicie O Gnome 3?

Jusko

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy to nie jest lekkie zaprzeczenie dotychczasowemu duchowi Linuksa. Jeżeli zaczniemy się upodabniać do Windowsa / Maca bo tak ściągniemy nowych, głupich użytkowników to ostatecznie skończymy jak Windows / Mac a chyba nie o to chodzi...

Niestety masz rację... To jest bardzo trudny kompromis i sam nie jestem do końca pewien, czy potrzebny... No ale nic w życiu nie jest czarno-białe. Podobnie należy patrzeć na Linuksa po kątem tego, co się stanie, jak Linus odejdzie (bo tak; bo zginie tragicznie; bo porwą go kosmici; bo umrze ze starości | tfu tfu).

Duch Linuksa jest taki, ze to wolne oprogramowanie i każdy ma prawo z niego korzystać. Ma też prawo do tego, żeby korzystać z niego w tak zaawansowany sposób, jak ma na to ochotę. Czyli jeśli mam ochotę nie wgłębiać się w szczegóły i potrzebuje systemu a'la Gnome Shell, to mam do tego prawo. Jeśli zaś mam ochotę pracować na Linux From Scratch albo Gentoo, to też mam do tego prawo... To chyba własnie jest duch Linuksa.

Zaryzykuję stwierdzenie, że taki "Linux dla głupków", to dobry punkt. Wszystko jednak zależy od społeczności, która powinna w odpowiedni sposób zachęcać nowych, niedoświadczonych użytkowników, korzystających z takiego Gnome Shell, do zapoznawania się z tym, co Linux ma pod maską. Rzucanie wszystkich na głęboką wodę nie jest dobre.

Fajnie byłoby, gdyby wszyscy byli geekami... tak jak było kiedyś. Ale z drugiej strony, im więcej użytkowników będzie miał Linux, tym szybciej będzie się rozwijał etc.

Ja uważam, że wynalazki takie jak Gnome Shell (które można bez problemu wyłączyć i używać standardowych paneli), czy Unity, to produkty potrzebne.

No właśnie nie jest to tak proste - GNOME3 (nie wiem jak Unity), a raczej GNOME-Shell nie można tak bez problemu wyłączyć i używać standardowych paneli. I to twórcy posłali do piachu. Teraz tak możesz, gdy używasz shella na GNOME2, jednak gdy od Fedory 15 wejdzie GNOME3 jako całość, tak fajnie nie będzie. Jeżeli sprzęt nie wydoli i nie będzie w stanie shella odpalić, załącza się fallback-mode, jednak jak jest zaznaczone, nie jest to opcja 'classic', jest to zastąpienie shella panelami, jednak nadal całość jest silnie wzorowana na GNOME-Shell (wyglądem i funkcjami, bo właśnie powłoka jest tu środowiskiem). Także klasyczny GNOME odpada, a i śpiewki o tym że fallback-mode ma być wspierany tylko początkowo - nie nastrajają. Ja od F15 przechodzę znów na spin z XFCE.

ps: co do hodowli userów klikaczy. No niestety jest tak, że taki user jak coś się sypnie, nie wie nic - bo środowisko się wyłożyło, no i co teraz. Widywałem już przypadki, gdzie ktoś używał np. Ubuntu rok czy dwa, a nie wiedział jak zainstalować coś poza paczką deb, czy zainstalować nową wersję kernela (przecież spłynie do repo). Ja sam się przekonałem że takie distro klikalne nie jest pod tym kątem dobre. Ubuntu używałem przez jakieś 3 lata, niestety przestało mi to distro odpowiadać. Wskoczyłem na Debiana i okazało się, że na Ubu przez 3 bite lata niczego się nie nauczyłem, dopiero z Debianem podciągnąłem się w wiedzy i w pół roku z Debianem, nauczyłem się więcej niż z klikalnym Ubu. To jest właśnie problem distr nie wymagających myślenia. W sumie na Fedorze tak naprawdę też nie mam potrzeby za bardzo myśleć :P

Czy nie chcialbys dozyc czasów gdy na WIEKSZOSCI nowo sprzedawanych komputerów bedzie preinstalowany linuks

Linux/ks i nie, nie chcialbym. Bo bedzie sytuacja dokladnie taka jak teraz, tylko nazwa systemu sie zmieni. Jezeli cokolwiek bedzie dominowalo w tak znacznym procencie jak teraz Windows nie bedzie dobrze.

Heos co masz w tym momencie na mysli , bo nie rozumiem

O dzialaniu swojego systemu bedziesz wiedzial tyle co wilk o gwiazdach i bedziesz mial na niego równie duzy wplyw.

W sumie na Fedorze tak naprawde tez nie mam potrzeby za bardzo myslec

Nie zawsze musisz, ale mozesz.

Nie zawsze musisz, ale możesz.

Kurde. Wybaczcie offtop, ale Heos właśnie określił słowami to, co polubiłem w Fedorze ;) Fedorce brakuje kilku rzeczy, ale kilka ma bezkonkurencyjnych. Myślę, że jak w Fedorze i innych dystrybucjach zagości Gnome3 z Gnome Shell, to nie będzie aż tak źle. Rozpaczacie, jak by to było zamknięte oprogramowanie i nic nie dało by się z tym zrobić... Na 100% będzie możliwość korzystania z paneli w Gnome 3, bo czemu miałoby być inaczej? ;)

Kurde. Wybaczcie offtop, ale Heos wlasnie okreslil slowami to, co polubilem w Fedorze ;) Fedorce brakuje kilku rzeczy, ale kilka ma bezkonkurencyjnych. Mysle, ze jak w Fedorze i innych dystrybucjach zagosci Gnome3 z Gnome Shell, to nie bedzie az tak zle. Rozpaczacie, jak by to bylo zamkniete oprogramowanie i nic nie dalo by sie z tym zrobic... Na 100% bedzie mozliwosc korzystania z paneli w Gnome 3, bo czemu mialoby byc inaczej? ;)

Panele tak, w fallback-mode, jednak zapomnij o tym, ze bedzie to klasyczne GNOME. Patrz (szczególnie ostatnie zdanie):

Since the requirements of gnome-shell on the graphics system may not be met by certain hardware / driver combinations, GNOME 3 also support a 'fallback mode' in which we run gnome-panel, metacity and notification-daemon instead of gnome-shell. Note that this mode is not a 'Classic GNOME' mode; the panel configuration will be adjusted to be similar to the shell.

zródlo: http://fedoraproject.org/wiki/Features/Gnome3

Jednym slowem panele to bedzie proteza i to tylko w fallback-mode, tu jest pies pogrzebany. Autorzy nie dali tu wiekszego wyboru - albo bierzecie tak jak jest, albo...albo wlasnie - user ucieka na inne srodowisko. Przeciez w shellu nawet nie ma przycisków okna, wycieli maksymalizacje i minimalizacje, jest tylko "zamknij" :-/ Autorzy chelpia sie tez pulpitami dodawanymi automatycznie. No to ja nie wiem jaki sprzet do tego bedzie trzeba przy wielu oknach. Dla mnie GNOME3 to takie KDE4.0 (to premierowe, zabugowane jak cholera i kompletnie nie do uzytku). Póki co posiedze na normalnym GNOME2, ale juz teraz korci mnie na instalacje spinu, bo po co to przeciagac.

ps: dokladnie tak jest na Fedorze, mozesz myslec, ale nie musisz. Ja na szczescie mam lapek taki, na którym wszystko dziala Out of the box, moze dlatego nie mam wielkich problemów. Jedyne co mam w Fedorze do myslenia to dogladanie, co wyrzuca remove-leaves (wtyczka do yum).

"Ciekawa" dyskusja, przytyki, dowalenie Windows, linux jest generalnie super, i dwa wpisy na temat, czyli: jak to wpis o nowym sofcie na forum linuxowym wygląda.

A teraz wracając do GNOME 3 i forka...

Moim zdaniem ma szanse na przeżycie i zdobycie sporej popularności. Już po wpisach tutaj widać że spora część ludzi ucieknie z GNOME 3 na... i tu jest właśnie miejsce na wszelkeigo rodzaju alternatywy. Spodziewam się że spora cześć devów niezadowolonych z kierunku w którym idzie projekt, może odejść do "konkurenji". Pożyjemy zobaczymy. Na pewno czekają nas ciekawe czasy i dużo zmian :)

Ostatnio zainstalowalem GNOME-Shell i jestem przerazony - na moich sterownikach ATi wyglada to tak:

[...]

Ciemne to jak cholera, nic nie widze, gdy uruchomie aplikacje (np. gedit), okno jest tak czarne (kolorystyke widzicie), ze nie widze niczego, kompletnie nic, tylko tyle ze mam cos otwarte, lecz cale okno jest czarne, zwykly czarny kwadrat. Niech moce dopisza i niech na fallback-mode tak nie bedzie.

To, co widac na tych screenach, to jest jakas antyczna wersja gnome-shell, w dodatku zabugowana. Spróbuj zbudowac jhbuildem aktualny kod z git albo sprawdz najnowszy obraz F15 [1]. :)

Dla wszystkich zmartwionych - w control-center jest opcja "Force Fallback Mode". I bedzie dopóty, dopóki 3D nie bedzie dzialalo OOTB we wszystkich konfiguracjach. Czyli raczej juz zawsze.

I owszem, fallback mozna skonfigurowac na podobienstwo GNOME 2.32, wystarczy tylko wlozyc w to troche wysilku.

[1] http://alt.fedoraproject.org/pub/alt/nightly-composes/desktop/

Za www.gnome3.org:

"Will my computer be able to run GNOME 3?

Computers purchased in the last 4 or 5 years should be more than capable of running GNOME 3. The GNOME 3 desktop does require hardware accelerated graphics in order to provide a cutting-edge experience however, and the complete GNOME 3 experience will only be available on computers capable of this. Do not worry though: GNOME 3 will come complete with a fallback interface which will provide an excellent experience in the absence of hardware acceleration, and which incorporates many of the improvements that can be found in GNOME 3. Furthermore, the GNOME project and its partners are working hard to ensure that the complete GNOME 3 experience is available to as many people as possible, and aim to ensure that users who are initially unable to have this experience will be able to in the future."

Lub to samo po polsku (nie wiem, czemu pod gnome3.org jeszcze nie wisi polskie tłumaczenie):

"Czy mój komputer będzie mógł uruchomić GNOME 3?

Komputery kupione w czasie ostatnich 4 lub 5 lat powinny nie mieć żadnego problemu z uruchomieniem środowiska GNOME 3. Wymaga ono jednak sprzętowego przyspieszenia grafiki, aby dostarczyć nowoczesny pulpit i pełne doświadczenie GNOME 3 będzie dostępne tylko na komputerach je posiadających. Nie ma się jednak co martwić: GNOME 3 dostarczy interfejs zapasowy, który zapewni doskonałe wrażenia w przypadku braku przyspieszenia sprzętowego i będzie zawierać wiele ulepszeń środowiska GNOME 3. Co więcej, projekt GNOME i jego partnerzy ciężko pracują, aby upewnić się, że pełne doświadczenie GNOME 3 jest dostępne dla tylu osób, ile to możliwe, oraz chce upewnić się, że użytkownicy, którzy nie mają tej możliwości teraz, będą mogli ją mieć w przyszłości."

Zainstalowałem F15 Alfa, podczas instalacji klikałem właściwie tylko "Next". Mam defaultowy system jak go developer stworzył.

Na takim sprzęcie:

Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller

1GB RAM

Intel Core2 Duo CPU L7700 @ 1.80GHz × 2

I wiecie co? jest dobrze.

W obecnej chwili, mam odpalonego firefoxa, empathy, dodaję jakieś programy i generalnie sobie klikam na co popadnie.

Free pokazuje:

[aqq@f15 ~]$ free -m

total used free shared buffers cached

Mem: 977 901 75 0 32 427

-/+ buffers/cache: 442 534

Swap: 1983 4 1979

[aqq@f15 ~]$

Moim zdaniem nie jest źle.

Na tym samym laptopie stała do niedawna F14 z KDE. Chodziło średnio, cieło się. G3 jak na razie nie spowolnił żadnej animacji.

Ergonomia też wbrew pozorom jest dobra (choć nie wiem jak to będzie na większym monitorze).

Z drugiej strony... nie znalazłem jeszcze żadnej możliwości konfiguracji "pulpitu". Nie mogę dodać nigdzie appletów. Mam nadzieje że tu jednak się coś zmieni.

Zobaczymy jak będzie w dłuższym użytkowaniu. Sorki za chaos w poście, ale w sumie tyle tu tego jest że nie wiem o czym pisać.

Ja tam nie wiem, ale podobno sami autorzy GTK3 wypowiedzieli się, że to żre więcej pamięci i jest mniej wydajne niż GTK2.

Ciężko mi coś powiedzieć bo nie wiem ile GNOME 2 zajmowałby pamięci na tym kompie.

Ale zaczyna mnie już wk..urzać to że nie mogę niczego zmienić.

Zainstalowałem F15 Alfa, podczas instalacji klikałem właściwie tylko "Next". Mam defaultowy system jak go developer stworzył.

Na takim sprzęcie:

Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller

1GB RAM

Intel Core2 Duo CPU L7700 @ 1.80GHz × 2

I wiecie co? jest dobrze.

W obecnej chwili, mam odpalonego firefoxa, empathy, dodaję jakieś programy i generalnie sobie klikam na co popadnie.

Free pokazuje:

[aqq@f15 ~]$ free -m

total used free shared buffers cached

Mem: 977 901 75 0 32 427

-/+ buffers/cache: 442 534

Swap: 1983 4 1979

[aqq@f15 ~]$

No tak, tylko widzisz - mój lapek to P4Mobile 2GHz i 512MB RAM. GNOME2 defaultowo zajmuje 130-140MB RAM po starcie, w obciążeniu ~320MB. Dlatego ja martwię się, jak będzie działać GNOME3. Póki co XFCE4 defaultowy razem z Fedorą, zajmuje podobnie co GNOME2 (XFCE z obciążeniem ~270MB RAM). Rozumiem jednak, że czasem trzeba iść krok dalej i wymagania siłą rzeczy muszą iść w górę.

Z drugiej strony... nie znalazlem jeszcze zadnej mozliwosci konfiguracji "pulpitu". Nie moge dodac nigdzie appletów. Mam nadzieje ze tu jednak sie cos zmieni.

W tej sprawie nic sie nie zmieni.

Ja tam nie wiem, ale podobno sami autorzy GTK3 wypowiedzieli sie, ze to zre wiecej pamieci i jest mniej wydajne niz GTK2.

GTK+ 3 != GNOME 3.

GTK+ 3 to mniej-wiecej to samo co GTK+ 2. GNOME 3 to gnome-shell zbudowany na podstawie biblioteki Clutter, napisany w JavaScripcie + znane wszystkim programy GNOME, przeniesione z GTK+ 2 na GTK+ 3.

• Upvote 1