Jump to content

Co Myślicie O Gnome 3?

Jusko
 Share

Recommended Posts

Co do Gnome 3 to wiem juz co mi najbardziej przeszkadza. Brak jest czegos co - poslugujac sie nomenklatura Windows - okreslane jest jako "pasek szybkiego uruchamiania". Do tej pory wyciagalem sobie najczesciej uzywane aplikacje na panel i jednym kliknieciem uruchamialem. Teraz: 1.klik "Programy", 2.klik grupa programów albo wszystkie programy (trzeba pamietac co w jakiej grupie siedzi) i dopiero 3.klik odpala aplikacje. 300% normy :) Ergonomia? Chyba poszla sie walic...

Wie ktos czy mozna zrobic cos w rodzaju "paska szybkiego uruchamiania" w Gnome 3?

To sie nazywa "dash" i miesci sie po lewej stronie na Overview (ekran pod przyciskiem Podglad/Activities lub "klawiszem Windows"). Szybkie machniecie mysza w lewy górny róg badz wcisniecie klawisza, zjazd lekko w dól i mamy pasek szybkiego uruchamiania skrzyzowany z task managerem. Mozna programy przeciagac z karty "Programy", mozna uruchomiony program prawym klawiszem kliknac i wybrac "Dodaj do ulubionych", mozna wiele innych fajnych rzeczy zrobic. Polecam https://live.gnome.org/GnomeShell/CheatSheet

W ogóle to widze, ze szanowni panstwo ;) nie rozumiecie gnome-shell, i nawet nie próbujecie zrozumiec. Moze to przez brak materialów po polsku, nie wiem. W wolnej chwili postaram sie przygotowac jakis artykulik czy dwa na ten temat.

A da się go zrozumieć? On mówi w zupełnie innym języku niż ja słucham a na dodatek używa innego alfabetu. Nie możemy się porozumieć.

Ja wciąż jestem najbliżej XFCE

I ja chyba wybiorę XFCE zanim Gnome się nie ustatkuje po jakimś mocnym kopie w jądro.

nie rozumiecie gnome-shell, i nawet nie próbujecie zrozumiec. Moze to przez brak materialów po polsku, nie wiem. W wolnej chwili postaram sie przygotowac jakis artykulik czy dwa na ten temat.

Ja musze sie przyznac, ze faktycznie nie rozumiem. Nie rozumiem, dlaczego framerate gnome-shell spada do ok. 5 fpsów po uruchomieniu pidgina.

@WalDo od conky 1.8 mozna wlaczyc "real transparency" https://wiki.archlinux.org/index.php/Conky#Enable_real_transparency_.28KDE4.29 bez kombinowania z ustawianiem tla na gnome lub mozna uzyc programu feh.

I ja chyba wybiorę XFCE zanim Gnome się nie ustatkuje po jakimś mocnym kopie w jądro.

Od wersji 4.8 jest super środowisko. Wersja obecna w F14 4.6...jeszcze czasem daje po ascetyźmie. Jednak jak wspomniałem - od 4.8 jest już OK. Byle tylko rozwój GNOME3 nie zniweczył projektu

W ogóle to widzę, że szanowni państwo ;) nie rozumiecie gnome-shell, i nawet nie próbujecie zrozumieć. Może to przez brak materiałów po polsku, nie wiem. W wolnej chwili postaram się przygotować jakiś artykulik czy dwa na ten temat.
Dzięki za linki. Co do zrozumienia: oczekiwałbym, że jeśli idziemy w kierunku Windows, to desktop powinien działać intuicyjnie. Gnome 2 tak działał, Gnome 3 wymaga instrukcji obsługi. Wiem, ja już mam latka swoje, więc i bystrość umysłu się stępiła, ale jednak w tej kwestii (tj. intuicyjności i ergonomii) raczej mam rację. Trafnie ktoś tutaj napisał, że G3 świetnie sprawdziłoby się na tablecie z dotykowym ekranem.

W sumie niewiele mnie to obchodzi, bo z G2 nie korzystałem to i z G3 mogę też nie korzystać :P Ważne, że F15 jako tako skonfigurowałem, błędów większych nie ma, więc jest dobrze.

@thof - dzięki za "real transparency". Będę musiał zmodernizować konfiga, bo ten którego używam pamięta chyba jeszcze F8 :)

Pozostaje kwestia przezroczystości terminala - problem na razie obszedłem, z tego co widziałem jest nawet jakiś bug zgłoszony na XFCE, więc może za jakiś czas to poprawią.

Tytul watku: co myslicie o gnome 3. Darek przy nastepnej okazji od forum odpocznie, pozowtalych uzytkowników bardzo prosze o zaprzestanie offtopowania.

Kazdy ma natomiast pelna swobode w zakladaniu watków na dowolny temat w tym dziale i nikt sie nie pogniewa. Byle nie mieszac w cudzych.

Zamiast "Zmienie srodowisko graficzne na inne." sluszniejsze byloby "Korzystam z innego ...". Albo obie te opcje.

Ja od dawna korzystam z XFCE i opcja "zmienie srodowisko" tendencyjnie uderza w Gnome 3 (na zasadzie, ze jak ktos zmienia, to z kontekstu wynika, ze "zmienia Gnome na inne" co nie musi byc prawda).

Dzisiaj odpalilem Gnoma 3 po raz pierwszy z dwoma monitorami. Nawet wiedzial, który jest prawy, a który lewy (pewnie zanalizowal zalamania kabli vga). To, ze na obydwu jest inna rozdzialka to spoko i nie tylko Gnome tak umie. Ale podoba mi sie jak w shellu przenosi sie okna pomiedzy monitorami - widac wszystkie miniaturki okien i wiadomo dokladnie co sie przenosi. Co prawda caly interfejs shella jest tylko na wiekszym monitorze, ale zupelnie mi to nie przeszkadza.

W kazdym razie na Fedorze jest to "podlaczam i dziala, nie wiem dlaczego". Jak sobie przypomne co bylo pare lat temu, ze musialem xorg.confa edytowac, zeby kólko od myszki zadzialalo, to szkoda slów. :blink: