deepblu Napisano Lipiec 7, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2013 W nowej FC19 zauważyłem że jest firewalld.service. Co to jest - bo za bardzo nie mogłem znaleźć. Jak to się ma do iptables? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Lipiec 7, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2013 To nakładka na iptables, zmieniająca aktywne reguły w zależności od sieci z jaką się połączysz (sklasyfikowana jako domowa, praca, publiczna itp). Może fajne na laptopy ale dla komputera stacjonarnego ze stałym łączem IMHO kompletnie nieprzydatne. Jak zobaczyłem, że na dzień dobry wrzuciło mi 50 reguł do iptables to podziękowałem. Wolę sam napisać tych kilka które mi są potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farba Napisano Sierpień 2, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2013 Cześć. Deepblu na tej stronie znajdziesz, chyba wszystkie informacje dotyczące firewalld: https://fedoraproject.org/wiki/FirewallD#Dynamic_firewall_with_FirewallD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Sierpień 2, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2013 Skorzystałem ze stronki, którą podał farba włączając static firewall i teraz gdy uruchamiam firewall-config to mam: Brak połączenia. Oczekiwanie... Jak to naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Listopad 12, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2013 Witajcie, właśnie też nie mam jasności jak to działa i mam ten sam objaw o którym pisze Ekspert. Nie mogę graficznie skonfigurować iptables bo też mam "Brak połączenia ... Oczekiwanie" i nic się nie da zrobić. Chciałbym sobie ręcznie skonfigurować iptables ale nie ma pliku /etc/sysconfig/iptables , czy po utworzeniu takowego wszystko zadziała po staremu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Listopad 12, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2013 To nie jest ważne gdzie masz plik ze skryptem dla iptables. Ważne, żebyś go odpalał w miarę szybko przy starcie komputera. Jak dodasz do rc.local bash /usr/local/mojiptables to wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 12, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2013 Jeśli chcecie nadal korzystać z iptables a nie z firewalld, to trzeba zatrzymać i dezaktywować usługę firewalld a aktywować usługę iptables systemctl stop firewalld.service systemctl disable firewalld.service systemctl enable iptables.service systemctl start iptables.service Polecenia piszę z pamięci, ale serwisy chyba tak właśnie się nazywają.Oczywiście przed startem iptables warto utworzyć /etc/sysconfig/iptables z regułami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Listopad 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2013 Dziękuję za pomoc, zaklęcia choć z głowy to w 100% trafne, teraz faktycznie działa iptables według pliku konfiguracyjnego który umieściłem tam gdzie do tej pory bywał czyli /etc/sysconfig/iptables Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Styczeń 8, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2014 Chciałem w innej maszynie z F18 również wyłączyć firewalld i to się myślę powiodło: systemctl status firewalld.service firewalld.service - firewalld - dynamic firewall daemon Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/firewalld.service; disabled) Active: inactive (dead) sty 08 18:14:06 useri.kolnet.eu systemd[1]: Stopped firewalld - dynamic firewall ...n. Dodałem plik /etc/sysconfig/iptables i po wydaniu komendy systemctl start iptables niestety jest problem. systemctl start iptables Failed to issue method call: Unit iptables.service failed to load: No such file or directory. See system logs and 'systemctl status iptables.service' for details. a systemctl status iptables: systemctl status iptables iptables.service Loaded: error (Reason: No such file or directory) Active: inactive (dead) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Styczeń 8, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2014 systemctl start iptables ????? a może: systemctl start iptables.service Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 8, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2014 Dodałem plik /etc/sysconfig/iptables i po wydaniu komendy systemctl start iptables niestety jest problem. Failed to issue method call: Unit iptables.service failed to load: No such file or directory. See system logs and 'systemctl status iptables.service' for details. Loaded: error (Reason: No such file or directory) Zapewne musisz zainstalować pakiet iptables-services Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 8, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2014 (edytowane) Myślę, że nie dałeś enable iptables.service. Wróć do mojego postu powyżej (#7) i wykonaj kolejno wszystkie polecenia. enable iptables założy odpowiednie dowiązania symboliczne. Sprawdź czy masz plik /usr/lib/systemd/system/iptables.service. Jeśli nie, to zrób to o czym napisał wyżej sunrise. Edytowane Styczeń 8, 2014 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Styczeń 9, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2014 Faktycznie brakowało pakietu iptables-services Zainstalowano: iptables-services.x86_64 0:1.4.16.2-5.fc18 Teraz wszystko już działa jak należy czyli "po staremu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi