Skocz do zawartości

Fedora 10 - Poradnik

adios

Rekomendowane odpowiedzi

Mała uwaga do drugiej ramki przy Compiz-Fusion. Wget i rm są zbędne. Wystarczy:

rpm -Uvh http://www.linux-ati-drivers.homecall.co.uk/compiz-fusion-release-1-6.noarch.rpm

I jeszcze to:

5. Instalacja kodeków potrzebnych do odtwarzania np: filmów rmvb

Instalacja wgeta nie jest potrzebna.

4. Odtwarzanie filmów DVD pod Linuksem

To nie idzie:

[root@f10x ~]# wget http://rpm.livna.org/repo/10/i386/libdvdcss-1.2.10-1.i386.rpm
--2009-02-14 06:26:37--  http://rpm.livna.org/repo/10/i386/libdvdcss-1.2.10-1.i386.rpm
Resolving rpm.livna.org... failed: Temporary failure in name resolution.
wget: unable to resolve host address `rpm.livna.org'

• Odpowiedzi 120
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

[root@f10x ~]# wget http://rpm.livna.org/repo/10/i386/libdvdcss-1.2.10-1.i386.rpm
--2009-02-14 06:26:37--  http://rpm.livna.org/repo/10/i386/libdvdcss-1.2.10-1.i386.rpm
Resolving rpm.livna.org... failed: Temporary failure in name resolution.
wget: unable to resolve host address `rpm.livna.org'

A to z tego powodu http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=213637

Ja się trochę obawiam, że w którymś momencie, będziemy mieli spory "rozjazd" między poradnikiem dostępnym z pierwszej strony portalu a tematem podpiętym na "Oślej łączce". Wydaje mi się, że problem potencjalnie istnieje.

Pomysł mam taki: może nowych użytkowników kierować do "Poradnika" a wątek "Fedora 10 - poradnik" odpiąć? Możnaby ten temat nadal utrzymywać jako "poligon" tzn. tutorial jest najpierw wrzucany do wątku, komentowany, poprawiany a potem edytorzy dołączają do "Poradnika" na portalu.

Co Wy na to?

P.S. Zmieniłbym tytuł "V. Serwer na Fedorze". Że na Fedorze to raczej wiemy za to dopisłabym jaki serwer np. V.Serwer WWW (Apach, MySQL, PHP) albo coś w tym rodzaju.

Serwer WWW (FAMP)? ;)

Jeszcze takie uwagi dotyczące Flasha.

Po pierwsze: instalowałem wg tej instrukcji → http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f10.html#flash Na systemie 64-bitowym działa, więc ciekaw jestem jaka jest wyższość paczki x86_64 ściąganej i instalowanej ręcznie?

Po drugie tytuł rozdziału jest taki: 6. Instalacja Adobe Flash Plugin (x86) a potem następują podrozdziały System 32 bitowy oraz System 64 bitowy, więc z tytułu rozdziału należy usunąć "(x86)".

Ale najbardziej ciekawi mnie co jest lepszego w tej paczce 64-bitowej. Wydajność jakoś istotnie wzrasta?

[EDIT]

Dodałem w "Fedora 10 - Poradnik" opis wirtualizacji z użyciem KVM.

Proszę o uwagi. Odpowiedzi na moje pytania zawarte w treści poradnika mile widziane :)

Ok. Sekcję Serwer na Fedorze nazwałem Serwer WWW i podzieliłem na:

V. Serwer WWW

1. Fedora, Apache, MySQL, PHP

2. phpMyAdmin

Myślę, że to lepsze rozwiązanie. Proponowałbym także utworzenie sekcji Wirtualizacja, gdyż Aplikacje się rozrastają...

EDIT: Pracuje nad utworzeniem indeksu poradnika z linkami do każdego podpunktu osobno, już niedługo powinien się pojawić ;-)

ale trzeba w takim wypadku dokładnie sprawdzać i na bieżąco "synchronizować" zawartość poradnika na forum i na portalu.

A nie można by do tego stworzyć jakiegoś skryptu (to prośba raczej do adminów)? W końcu oba poradniki będą różniły się jedynie tym, że poszczególne ich fragmenty będą używały różnych stylów.

Dooobra. Aktualizacja poradnika (fedora.pl/poradnik) zrobiona.

ChangeLog:

1. Dodane niektóre komentarze i pomysły z wersji pdfowej. W tym kilku porad. Jeśli autor sobie tego nie życzy, usunę.

2. Dodanie nowej porady by WalDo, w tym usunięcie/zmiana niektórych komentarzy

3. Poprawki nazewnictwa nagłówków tu i tam

4. I kilka innych...

Komentarz:

1.Proszę NIE edytować swoich porad w wątku z poradnikiem - nie będą one brane pod uwagę w wersji zewnętrznej poradnika bo... nie ma komu jak tego śledzić.

2.Proszę wszystkie zastrzeżenia i nowe pomysły umieszczać TUTAJ, w tym wątku.

3.Sugerowałbym albo:

a)zostawienie na forum zamiast poradnika w moim poście samej informacji "Poradnik dostępny pod adresem" blebleble. I tyle.

B)złamanie IPBoard abym mógł odpalić php include() i załączyć poradnik ze strony w swoim poście ;p

c)wymyślenie sensownego sposobu na import poradnika na forum

d)pozbycie się poradnika w wersji zewnętrznej i zostawienie poradnika na Forum w podpiętym temacie, który praktycznie będą mogli edytować wszyscy moderatorzy + ja, co powinno wystarczyć aby dodawać nowe pomysły.

4.Pytanie do Adminów I -> Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego hierarchia nagłówków na Poradniku to h1 -> h3 -> h2 ? ;pp. Nie to żebym marudził, ale to strasznie dezorientuje.

5.Sprawa do Adminów I -> Jeżeli poradnik zewnętrzny ma zostać to przydałoby się popracować nad jego stylem/layoutem + dodać spis treści...

6.Sprawa do Adminów II -> Prośba o zmianę domyślnego targetowania linków na nowe okno... a nie w tym samym oknie, jak kolega postów kilka wcześniej sugerował

Reasumując - strasznie niewygodnie będzie się synchronizowało dwa osobne poradniki, szczególnie biorąc pod uwagę, że oba są edytowalne przez wiele różnych osób. Nie sposób śledzić tego, szczególnie że nikt nie będzie pisać o pierdołach (typu literówka) w tym temacie...

//added, w odpowiedzi na post WalDo:

Co do Flasha - nie robiłem testów, ale... po co emulować coś, co jest dostępne natywnie? Bo wymaga jednej komendy mniej? Opinie na temat wersji 64 bitowej w środowisku są ogólnie bardzo pozytywne, niektórzy piszą o widocznych różnicach, np: tu i tu. Ludzie podkreślają większą stabilność i szybkość pracy.

Pozdrawiam,

Theriel

Jedno słowo: OKROPNIE... :)

1. Okropnie mz wygląda poradnik z wycentrowanym tekstem. Fragmenty z użyciem punktorów wyśrodkowane tracą swoją przejrzystość i czytelność. Poprzednio było lepiej.

2. Nieco "podkolorowane" (najlepiej ciemniejsze) codeboksy by się przydały. Chyba poprzednio tak było.

Powyższe opieram oczywiście na moim własnym poczuciu estetyki, z wyjątkiem części dot. punktorów - stanowczo muszą być wyrównane do lewej ze względu na czytelność.

BTW.Dzięki za odpowiedź nt. flasha.

[EDIT]

W części dot. wirtualizacji KVM ostatnią linijkę

chcon -t virt_image_t ‘/pelna/sciezka/Fedora-11-Alpha-x86_64-netinst.iso'
prosiłbym ująć w codebox

przy systemu wirtualnego
→ "przy instalacji systemu wirtualnego"

W punkcie 7.

Wybranie większej ilości procesorów niż fizycznie jest możliwe ale powoduje znaczący spadek wydajności VM
Jakoś mi się mało gramatycznie poskładało. Powinno być "Wybranie większej ilości procesorów niż fizycznie zainstalowane" i jeszcze przy okazji przecinek przed "ale" ;)

[EDIT2]

Widzę że rozdziały I. i II. poradnika sa wyrównane do lewej. Teksty są wycentrowane od pkt.III.Aplikacje

O jakie wycentrowanie Tobie chodzi? Ja tylko wycentrowałem tematy (Ogólne, Aplikacje etc.)... Codeboksów nie zmieniałem bo nie wiem jak się style zmienia w tym systemie...

//added:

Poprawiłem to co chciałeś. Co do wyrównania - odśwież sobie cache ;p.

//added2:

Adios, dodaj WalDo do edytorów ;).

4.Pytanie do Adminów I -> Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego hierarchia nagłówków na Poradniku to h1 -> h3 -> h2 ? ;pp. Nie to żebym marudził, ale to strasznie dezorientuje.

Tego nie ma szans zmienić, gdyż tak już jest w stylu Wordpress'a a zmieniać mi się nie widzi ;-)

5.Sprawa do Adminów I -> Jeżeli poradnik zewnętrzny ma zostać to przydałoby się popracować nad jego stylem/layoutem + dodać spis treści...

Jak pisałem spis treści będzie dodany, wygląd też poprawię. Jednak proszę o niecentrowanie tytułów sekcji - niezbyt dobrze to wygląda, szczególnie jak masz monitor o dużej rozdzielczości.

Ogólnie to chyba napiszę jakiś skrypt, albo poszukam dodatku do Wordpressa (jakiś FAQ czy coś w tym stylu). Faktycznie synchronizacja może być problematyczna, ale popatrzcie na to z drugiej strony.

Już w poradniku na forum mamy Aplikacje cd. itp. Zarządzanie zawartością na forum wcale proste nie jest ;-)

Co do Aplikacji cd. -> bym to już dawno wedytował w mój post, gdyby nie fakt, że robiłem dokładnie to samo na osobnej stronie... a dwóch tych samych rzeczy naraz mi się po prostu robić nie chce ;p.

Co do centrowania nagłówków sekcji - nooo.... kwestia gustów ;p. IMO dodaje przejrzystości, ponieważ w końcu wiem, gdzie jestem... Bo różnica w wyglądzie pomiędzy nagłówkami 1,2,3 w cale nie jest taka oczywista.

Co do reszty -> Ok. :].

Zadanie dla chętnych:

Znaleźć tutaj http://wordpress.org/extend/plugins/ odpowiedni plugin do obsługi poradnika :].