bruus Napisano Maj 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2011 Witam, Czy w Gnome 3 w ogóle nie można poustawiać sobie paneli, czcionek itd? Szukam, szukam i nic. Łaskawie tapetę można sobie zmienić, albo ja jestem aż tak juz ślepy. Pozdrawiam, Bruus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Maj 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2011 Zacznij od yum install gnome-tweak-tool Tu masz troche rozszerzen, czy sie przydadza to juz kwestia gustu. [Edycja] Paneli ustawic nie mozna. W Ustawienia systemowe->Informacje o systemie->Grafika mozna wlaczyc tryb zastepczy który przypomina Gnome 2, ale tam tez cudów nie bedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Maj 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2011 Możesz pododawać sobie skróty do aplikacji na panelu przeciągając ikony. Na razie nie ma zbyt wielu opcji konfiguracji bo to dopiero start Gnome3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruus Napisano Maj 25, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2011 Jednym słowem porażka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Maj 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2011 Jednym słowem porażka Nie taka straszna ... ostatnia wersja tweak jest dość obszerna, a jak sam skompilujesz to masz dodatkowe możliwości możesz też zaintalować Shell extension W sumie dobra zabawa i masz wyłącznie to co chcesz... Gnome 3 ma właściwie nieograniczone możliwości i myślę że bardzo szybko będzie sporo nowości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallen Napisano Maj 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2011 Na netbooka to okrojone gnome daje rade ale ze stacjonarki jutro wylatuje - moze sie w koncu do KDE przekonam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Maj 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2011 Na netbooka to okrojone gnome daje radę ale ze stacjonarki jutro wylatuje - moze sie w koncu do KDE przekonam Podobnie było u mnie, po testach i walce z GNOME 3 przesiadłem się na KDE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Maj 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2011 i ja sie dolaczam do tej opinii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Maj 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2011 Pobawiłem się (raczej powkur....em się) tym dziwnym pulpitem od Gnoma Trzeciego i zrezygnowałem z instalacji F15. Poczekam, aż w poradniku będzie jak to usunąć i zainstalować starego sprawdzonego 2.32.0. Normalnie chcą z komputera jakiegoś iPoda zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2011 Jak gnome 3 jest takim problemem to zawsze można chwilowo przesiąść się na wydanego właśnie Minta, który nadal bazuje na Gnome 2 (a przy tym ma nowy kernel). A w F16 powinna być też nowsza wersja gnome i może będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Maj 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2011 Albo Bodhi v. 1.1 z kernelem 2.6.39 i NVidia sterownikami, ale po co... - jesli juz ktos sie upiera to mozna przeciez w tweak-u wlaczyc tradycyjny menager plików (file manager), co razem z wykorzystaniem ponizszego linku do instrukcji powinno zalatwic wiekszosc problemów, bez koniecznosci instalacji dodatkowych dystrybucji. ==>http://blog.fpmurphy.com/2011/05/more-gnome-shell-customization.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariucho Napisano Maj 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2011 Witam, Moja pierwsza konfrontacja z Gnome 3 wyglądała podobnie do tych tutaj opisywanych. Obfitowała w wiele niecenzuralnych słów Po kilkunastu minutach cała dystrybucja poleciała do kosza. Jednak po kilku dniach postanowiłem bliżej się przyjrzeć Gnome 3, dałem mu drugą szansę. I o dziwo już po kilku godzinach użytkowania zacząłem się przyzwyczajać do wielu rozwiązań, a niektóre mechanizmy nawet zaczęły mi się podobać i uznałem je za bardzo użyteczne. Po prostu zmieniłem nastawienie i stwierdziłem, że ze starym dobrym Gnome zapewne już na zawsze przyjdzie się pożegnać więc trzeba powitać nowe i się zacząć z tym oswajać. No i poskutkowało Owszem nowy Gnome ma wiele "wad", które tak naprawdę wynikają z naszych przyzwyczajeń, a nie z wad rzeczywistych. Po prostu trzeba się przyzwyczaić do nowych rozwiązań w nim zastosowanych, a wtedy okaże się, że są bardzo użyteczne i stają się intuicyjne. Pozdrawiam Wszystkich 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2011 Albo Bohdi v. 11 z kernelem 2.6.39 i NVidia sterownikami, ale po co... O tym Bodhi to nawet nigdy nie słyszałem, a Mint to jednak sprawdzona marka. A odpowiadając na pytanie po co, to po to, aby być zadowolonym z systemu. Normalnym jest, że jeśli komuś jakieś rozwiązanie nie odpowiada to szuka alternatywy. Używanie F14 nie do końca jest taką alternatywą, bo jednak dostarcza przestarzałe już oprogramowanie, a np. nowy Mint jest chyba takim kompromisem. Dobry na przeczekanie, aż G3 stanie się tym czego oczekują od niego użytkownicy (przede wszystkim zostaną poprawione krytyczne błędy związane z działaniem gnome-shell). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Maj 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2011 (przede wszystkim zostana poprawione krytyczne bledy zwiazane z dzialaniem gnome-shell). Znaczy jakie bledy? Memleaki poprawiono w 3.0.2. Jakie inne "krytyczne bledy" sa w g-s? Zmiany paradygmatów nie uznaje sie za bledy krytyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2011 Pisałem jakiś czas temu, że całe środowisko ekstremalnie zwalnia po odpaleniu pidgina (jak ikonka ląduje w trayu), na tyle, że jest nieużywalne. Ostatnio z zaktualizowałem, sprawdziłem i nadal jest ten błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi