DEMON Napisano Maj 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 @ takori Przyznam, ze nie rozumiem... Na filmie jest Fedora 8 to raz; nigdy tez nie przekonywalo mnie upodabnianie Linuksa do OSX (jak bym go wolal to pracowalbym na macu), czy jeszcze ciekawiej do Windowsa. Wybralem Gnome 3 ze wzgledu na elegacka prostote i i "lekkosc" pulpitu. A ustawianie i dock-a i ikon wydaje sie swoistym "overkill"-em. na filmie chcialem przedstawic jak wyglada ten dock - platforma nieistotna bo pod f15 wyglada tak samo - to raz pozatym w odniesieniu do zalozyciela tego tematu i jego pytania bruus Czy w Gnome 3 w ogóle nie mozna poustawiac sobie paneli, czcionek itd? Szukam, szukam i nic. Laskawie tapete mozna sobie zmienic, albo ja jestem az tak juz slepy. chcialem mu i innym przedstawic mozliwosc stworzenia ciekawego panelu ktory by choc troszke funkcjonalnoscia przypominal stare gnome - to dwa podrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Maj 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 Czy komuś się udało przypisać skrót klawiszowy do programu? W F14 nie miałem z tym problemów, a teraz po takim przypisaniu nic się nie dzieje. PS: Gnome 15 jest fajny, jednak chyba zbyt wcześnie został puszczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 Czy komuś udało się uzyskać przezroczysty gnome-terminal? U mnie po ustawieniu pełnej przezroczystości mam taki mniej więcej efekt jak na załączonym obrazku. Zwróćcie uwagę , że przy samych krawędziach przezroczystość funkcjonuje Uploaded with ImageShack.us Za to, żeby było śmieszniej, na podglądzie okien przezroczystość jest OK. Uploaded with ImageShack.us To jakiś bug czy tylko ja tak mam? Mógłby ktoś sprawdzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 U mnie to samo. Jednak i tak używam guake, w którym przezroczystość działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Maj 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 (edytowane) Nie, nie dzialalo od poczatku. Wylacznie wlasne tlo dziala. Od poczatku bety ... (; Edytowane Maj 28, 2011 przez takori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 Wyłącznie własne tło działa.U mnie działa tak, że mam na cąłym ekranie własne tło, ale spod przezroczystego Conky widać tło z - chyba - GDM Żeby było ładnie musiałem zmienić tło w GDM na takie samo jak tło pulpitu Koniec jest taki, że wróciłem do XFCE i czekam na rozwój G3. Duży falstart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Maj 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 conky? Czy mówimy o tym samym (?) conky dziala bez zarzutu, trzeba tylko zmienic over... na conky lub normal. pare zrzutów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 conky działa bez zarzutuNie mówiłem, że nie działa Ale faktycznie odszczekuję - sprawdziłem i najwyraźniej coś się w tym względzie poprawiło w G3. Po zainstalowaniu systemu miałem takie objawy jak opisałem. Może coś było w aktualizacjach do wersji stabilnej. Jako się rzekło: odszczekuję hau hau. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Maj 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 @ thof Ladny kawalek roboty... Maly aneks, a moze przydatny: zintegrowana wyszukiwarka zapisuje uzywane pliki, jesli chce sie uniknac wyswietlania dziesiatków zbednych ikon mozna je usunac ==>> rm ~/.local/share/recently-used.xbel a ==>> mkdir ~/.local/share/recently-used.xbel wstrzymuje logowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 Jakoś tu http://wiki.fedora.pl/index.php?title=GnomeShell&action=history nie widzę Twojej edycji. Po prostu zarejestruj się i dodawaj wszystkie tipsy i triki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Maj 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2011 Cóz, zyje na kredyt dni nastepnych. To tutaj jest odpoczynkiem w przerwach...; a wiki jest dla mnie swoistym zobowiazaniem. (Nie lubie zostawiac niedokonczonych rzeczy, a nie mam pojecia jaki bedzie kolejny tydzien, czy miesiac ) Zobaczymy. "Kupic pare godzin na ebayu i wyklepac krzywa czasu na beczce" - jak mawia znajomy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Maj 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2011 (edytowane) /.../ To jakis bug czy tylko ja tak mam? Móglby ktos sprawdzic? to bug... dotyczy zmniejszonych okien, przy maksymalnym transparencja dziala a propos guake'a wspomnianego przez thof-a zrzut terminal guake (yum install guake) - ciekawe ustawienia, min. tab Edytowane Maj 30, 2011 przez takori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2011 terminal quake (yum install quake) Guake - yum install guakeInnym terminalem tego typu napisanym w GTK jest Tilda. Btw. dodałem opis rozszerzeń do wiki: http://wiki.fedora.pl/wiki/GnomeShell#Rozszerzenia_.28Extensions.29 Jakby się uprzeć to na gnome-shellu można z ich pomocą uzyskać funkcjonalność taką samą jak w Gnome2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2011 Już pomału zaczynałem się przekonywać do Gnome 3 a tu masz... Nie da się wyłączyć PackageKit. Problem występuje - tak mi sie wydaje - tylko pod Gnome 3. Pod XFCE nie mam problemu z instalacją, aktualizacją za pomocą yum. Jak tylko włączę Gnome 3 od razu komunikat, że inny proces właśnie działa. Nie można oczywiście odinstalować bo jako zależności lecą m.in. gnome-panel, gnome-shell Upierdliwe jest ciągłe zabijanie procesu PackgeKit, gdy akurat chcę coś zainstalować czy zaktualizować. No i bezpieczne dla bazy pakietów też raczej nie jest. Z tego co czytałem jak na razie nikt nic nie wymyślił, żeby ten szajs utłuc jakoś na stałe, ale może ktoś coś słyszał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2011 Usuń, jeśli nie używasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi