greeg Napisano Listopad 6, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2009 no niestety compiz nie ruszył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greeg Napisano Listopad 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2009 są już sterowniki nvidi dla starszych kart i xorg 1.7 http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?p=2122691 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2009 To dobra wiadomość Sprawdziłem, działa pod F12 ze wszystkimi aktualizacjami. Grafika: stara PCX5750. Compiza nie sprawdzałem. Teraz dobrze by było, żeby ktoś zrobił RPM [EDIT] Niestety, radość przedwczesna. Po kilkunastu minutach zwis systemu, konieczny reset "z hebla". Przypomniałem sobie, że przy mojej karcie i kmod-nvidia-96xx w F11 też tak miałem. Dopiero instalacja kmod-nvidia-173xx pomogła. Czyli nadal czekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greeg Napisano Listopad 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2009 ja instalowałem te ftp://download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/173.14.22/ moja karta to geforce fx 5500 od dwóch dni działa bez zarzutu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2009 Na to wygląda, że od teraz też jestem niestety skazany na sterownik 173xx. Jeśli porównać 173xx do 180.60 to jest fatalny, opóźnia on start X'ów o jakieś 3-4 sekundy i dodatkowo łapie 3 sek zwiechę przy wyborze użytkownika w gdm. Dłuższe uruchamianie systemu to jeszcze mógłbym zrozumieć, ale już to, że na w miarę nowym sprzęcie widać rysowanie każdego okna to już jest przesada... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2009 @greeg dzięki. Jak widać najciemniej pod latarnią, nie przyszło mi do głowy poszperać po nvidia.com. Do tej pory korzystałem wyłącznie z kmod, więc brak wprawy :lammer: Zainstalowałem sobie stąd → ftp://download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86_64/173.14.22 i zobaczymy... Na razie około 1,5h i działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8xxa_FC Napisano Listopad 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2009 na GF9500GT mam (zgodnie z informacją z forum) binarki z nv 180.60. podobno nowsze mogą powodować problemy. Oczywiście binarki mają tą niewątpliwą zaletę, że po każdym upgreadzie kernela -> tryb tekstowy i instalacja sterowników . Z nowszymi sterownikami miałem dziwne pady/zwisy Xów. Tzn. sterowniki podejrzewam też - problemy pojawiały się nieregularnie, bez śladów w logach, a ingerowałem nie tylko w sterowniki karty.... spadku wydajności nie zauważyłem, ale na razie nie znęcałem się zbytnio nad systemem. z drugiej strony - Xy potrafiły się zamrozić podczas otwierania pdfa czy strony www (więc raczej nie powinno to systemu czy grafiki przemęczać) - reguły nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Listopad 16, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2009 Sterowniki legacy dla F12 są już w rpmfusion-nonfree-updates-testing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bieszczaders Napisano Listopad 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2009 (edytowane) Mam pytanie w Fedorze 11 strowniki do swojej karty instalowalem jak w poradniku czyli z rpmfusion i bylo wszystko OK. Teraz widze, ze (_niema_ → nie ma) ORT w rpmfusion pakietu kmod-nvidia. Czy beda w repo F12 sterowniki do nvidii czy pozostaje tylko instalacja z nvidia.com ? Edytowane Listopad 18, 2009 przez WalDo Dołączenie zdublowanego wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra-v Napisano Listopad 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2009 Polecam instalacje sterów ze strony producenta. Zdarzało się ze z repo były problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloan Napisano Listopad 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2009 -> bieszczaders, jak to nie ma pakietu kmod-nvidia? yum search kmod-nvidia kmod-nvidia.i586 : Metapackage which tracks in nvidia kernel module for newest kernel kmod-nvidia-2.6.31.5-122.fc12.i686.i586 : nvidia kernel module(s) for 2.6.31.5-122.fc12.i686 kmod-nvidia-2.6.31.5-127.fc12.i686.i586 : nvidia kernel module(s) for 2.6.31.5-127.fc12.i686 cat /etc/fedora-release Fedora release 12 (Constantine) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2009 Zdarzało się ze z repo były problemy.Zalecana metoda to instalowanie przede wszystkim z repo a dopiero jeśli pojawią się kłopoty, to próba instalacji binarek ze strony producenta. @bieszczaders może powinieneś zaktualizować pakiety z repozytoriami rpmfusion? Zrób yum update, bo byc może sięgają ciągle do repo rawhide. Żebyś się nie zdziwił, że masz "fc13" w nazwach pakietów No i na przyszłość bądź uprzejmy szukać na forum - wątek o sterach nvdia pod F12 już jest. Łączę tematy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bieszczaders Napisano Listopad 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2009 Wiem, wiem robilem yum update ale ciagle nie widzi tego pakietu (x86_64) [us118@domowy ~]$ sudo yum install kmod-nvidia Wczytane wtyczki: fastestmirror, presto, refresh-packagekit Loading mirror speeds from cached hostfile * fedora: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-free: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-free-updates: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-nonfree: ftp.icm.edu.pl * rpmfusion-nonfree-updates: ftp.icm.edu.pl * updates: ftp.man.poznan.pl Ustawianie procesu instalacji Nie ma pakietu kmod-nvidia. Nie ma niczego do zrobienia Z rpmfusion instalowalem kodeki i jest wszystko ok problem jest tylko i wylacznie z nvidia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Listopad 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2009 Spróbuj : yum install kmod-nvidia --enablerepo=rpmfusion-nonfree-updates-testing Po dzisiejszej aktualizacji rpmfusion-nonfree-release musiałem jeszcze dać : mv /etc/yum.repos.d/rpmfusion-nonfree-updates-testing.repo.rpmnew /etc/yum.repos.d/rpmfusion-nonfree-updates-testing.repo Gdyby sterowniki nie działały to dodaj do grub.conf w opcjach kernela nouveau.modeset=0 - dopiero z tym wpisem u mnie wszystko śmiga (mimo tego, że przy starcie systemu wyświetla się komunikat, że wpis jest ignorowany, ale działa więc nie wnikam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 18, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2009 nouveau.modeset=0Nie będę się upierać, bo nie chce mi się w tej chwili przełączać na F12, ale taka opcja była u mnie pomijana jako nieznana. Wydaje mi się, że poprawny wpis to nouveau=0 ewentualnie nomodeset nouveau=0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi