fedora30 Napisano Lipiec 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2012 (edytowane) Witam Wydanie fedory 18 planowane , jest na listopad ,ale nie ma jeszcze dokladniejszej daty pierwszego wydania bedę informował na bierzżąco Edytowane Lipiec 1, 2012 przez WalDo Ortografia. Szanuj język polski. Korzystaj ze sprawdzania pisowni w przeglądrace. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Lipiec 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2012 Aktualna wersje planu wydania wersji 18 mozna zawsze sprawdzic pod adresem http://fedoraproject.org/wiki/Releases/18/Schedule. Ale jak Ci sie chce to informuj o zmianach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2012 Mysle, ze informowanie o postepach prac mija sie z celem i jest duplikowaniem informacji z oficjalnej strony, czyli z miejsca które wyzej podal Mentat. Widac tam równiez "dokladniejsza date" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 2, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2012 Chyba lepiej informować o ciekawych nowościach w F18, np. http://fedoraproject...ki/Features/DNF. Co prawda nadaje się to bardziej na bloga, ale skoro takowych nie ma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Lipiec 2, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2012 Mysle, ze informowanie o postepach prac mija sie z celem i jest duplikowaniem informacji z oficjalnej strony Nie kazdemu chce sie ciagle zerkac na strone wiec jesli ktos chce zadzialac jako rss to ja nie widze problemu. Chyba lepiej informowac o ciekawych nowosciach w F18, np. http://fedoraproject...ki/Features/DNF. Co prawda nadaje sie to bardziej na bloga, ale skoro takowych nie ma... Pewnie ze lepiej, ale do tego przewaznie trzeba miec jakas wiedze i obycie w Fedorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fedora30 Napisano Lipiec 3, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2012 Z tego co mi juz wiadomo ma byc inny manager pakietow tzw.DNF (nastepca managera pakietow yum),pozatym aktualizacje bedą instalowane dopiero po restarcie systemu,system bedzie mozna rowniez uruchomic na komputerach ktore posiadaja klucze UEFI, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Sierpień 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2012 Skoro yum dziala od dawna (!) stabilnie, szybko i bezproblemowo to po co ten caly DNF? Co takiego w nim jest poza tym ze ktos zrobil forka yuma? Faster and simpler package manager. Simplified client code. Jak belkot marketingowy na razie aktualizacje beda instalowane dopiero po restarcie systemu Slucham? no o ile sie nie myle to fedora jest desktopowa wiec po jakiego cofamy sie do okresu win98 z tym restartem. Czy ktos to jest w stanie sensownie uzasadnic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2012 Skoro yum dziala od dawna (!) stabilnie, szybko i bezproblemowo to po co ten caly DNF? Yum jest wolny, bardzo wolny. W zasadzie nie spotkalem sie z wolniejszym menedzerem pakietów, dlatego mnie dziwi, dlaczego dopiero teraz wzieli sie za yuma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Sierpień 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2012 Słucham? no o ile się nie mylę to fedora jest desktopowa więc po jakiego cofamy się do okresu win98 z tym restartem. Czy ktoś to jest w stanie sensownie uzasadnić?Po restarcie aktualizowane mają być tylko niektóre, istotne dla działania systemu pakiety, pewnie takie jak glibc itp.Po co? Ma to zapobiec problemom z aktualizacjami używanych bibliotek. Myślę że przyczynił się do tego błąd w ustawieniach packagekit-gtk. W alphie, albo becie F17 włączono automatyczne aktualizacje, ale nie pojawiała się informacja o przeprowadzanej aktualizacji i sporo osób, które zrestartowały w tym czasie kompa czekała reinstalacja. Gdyby chodziło o np. środowisko graficzne to można przerwaną aktualizację dokończyć. Może w ten sposób minimalny system będzie lepiej "chroniony". Jak będzie można to wyłączyć to problemu nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Sierpień 12, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2012 Wolny? hmm no mnie od od f<10 dzialal bez zarzutu co do szybkosci choc ja akurat benchmarków nie robilem ale trudno mi sobie wyobrazic jakiego rzedu to bedzie przyspieszenie i jakim obszarze dzialania. @sokar jesli to bedzie wylaczalne to powinno miec sens 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fedora30 Napisano Sierpień 13, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2012 ja jednak bym wolal aby spróbowali go przyspieszyc a nie zastepowac innym managerem pakietow ! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Sierpień 14, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2012 Yum ma od lat nierozwiazany problem, czyli porzadny klikalny kreatorek. Synaptic to jednak element obcy, Yumex jest slaby. Software Center z Ubuntu jest jak narazie poza zasiegiem któregokolwiek kreatorka do yuma. Jak dla w terminalu mnie yum > apt, swaret, slapt-get, zypper. Ma duzo fajnych dodatków, w miare latwa konfiguracje, produkuje ladne komunikaty. Do klikania jest za slaby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 14, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2012 ja jednak bym wolal aby spróbowali go przyspieszyc a nie zastepowac innym managerem pakietow ! DNF jest forkiem yuma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Sierpień 14, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2012 Rozumiem, ze chca stworzyc lepszy manager pakietów, ale ta nazwa jest fatalna. Jak dla mnie "dnf update" dziwnie brzmi. Z tego co wyczytalem poczatkowo yum i DNF maja wspólistniec razem. Ciekawe czy DNF trafi równiez do RHEL-a 7, który ma bazowac na F18. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fedora30 Napisano Sierpień 25, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2012 Mysle ze DNF Update nie bedzie az tak fatalny , i moze bedzie szybszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi