@WalDo Napisano Czerwiec 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2011 Najprosciej yum install gnome-shell-extensions-alternate-tab Polecam sprawdzenie rozszerzen dostepnych z repo yum search gnome-shell-extensions Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Czerwiec 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2011 Czy można jakoś wyłączyć grupowanie okien jednej aplikacji pod alt+tab? Mam wrażenie że pracuje mi się przez to dłużej jeśli muszę żonglować oknami for(; {firefox*2, netbeans, gimp*x, exaile}. Wypróbuj też skrót Alt+` 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pag-r Napisano Czerwiec 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2011 @takori to rozszerzenie przynajmniej u mnie blokowało zupełnie możliwość przełączania między oknami za pomocą alt+tab, więc odradzam, zapewne trzeba dodatkowej konfiguracji, ale jakoś nie miałem chęci na reading this fabolous manual Wypróbuj też skrót Alt+` O kurde, tego nie znałem, mówiąc kolokwialnie "całkiem w pytkę" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Czerwiec 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2011 @takori to rozszerzenie przynajmniej u mnie blokowało zupełnie możliwość przełączania między oknami za pomocą alt+tab, więc odradzam, zapewne trzeba dodatkowej konfiguracji, ale jakoś nie miałem chęci na reading this fabolous manual Wielu użytkowników Linuxa zapomina, lub nie zwraca uwagi na klawisz 'Windows" - sprawdź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Czerwiec 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2011 Czy w tym nowym, niekonfigurowalnym Gnome 3 jest opcja ustalenia własnych skrótów klawiszowych? Rozumiem prawie wszystko, ale żeby nawet skróty klawiszowe usunęli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witekmo Napisano Czerwiec 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2011 “Because we’re not designing a desktop for people who like to choose their own ..." http://www.christoph-wickert.de/blog/2011/06/25/gnome-developer-quote-of-the-day/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodir Napisano Czerwiec 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2011 Czy w tym nowym, niekonfigurowalnym Gnome 3 jest opcja ustalenia własnych skrótów klawiszowych? Rozumiem prawie wszystko, ale żeby nawet skróty klawiszowe usunęli? System settings -> keyboard -> shortcuts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Czerwiec 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2011 (edytowane) Czy w tym nowym, niekonfigurowalnym Gnome 3 jest opcja ustalenia wlasnych skrótów klawiszowych? Rozumiem prawie wszystko, ale zeby nawet skróty klawiszowe usuneli? To jakos tak bylo... "Jak juz nic nie dziala, przeczytaj piep... manual" , a przynajmniej przejrzyj wiki, lub forum. Np.tu, lub tu, czy tu. @ Heos Mozliwie z jednym (linkiem) zapedzilem sie; reszta jest ok. Wystarczy poszukac. ** Opisy funkcji Search Entry na pulpicie sa wszedzie i wystarczy w polu wpisac haslo keyboard. Edytowane Czerwiec 29, 2011 przez takori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Czerwiec 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2011 System settings -> keyboard -> shortcuts A dziekowac. Niby logiczne, ale jakos tak paradoksalnie. takori, rzucasz bez sensu linkami które nie sa rozwiazaniem ani nie posiadaja rozwiazania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Czerwiec 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2011 “Because we’re not designing a desktop for people who like to choose their own ..." http://www.christoph-wickert.de/blog/2011/06/25/gnome-developer-quote-of-the-day/ Pełna wersja: Because we’re not designing a desktop for people who like to choose their own terminal emulators. Aczkolwiek nadal nieco kontrowersyjnie. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witekmo Napisano Czerwiec 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2011 A poniżej było kilka innych przykładów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Czerwiec 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2011 Hmm z tego wynika że G3 jest tak bardzo user friendly że traci na podstawowej funkcjonalności ? Z jednej strony unikamy terminala a z drugiej mamy gnome-shell ? Jak napisał jeden z komentatorów - następnym krokiem G3 będzie zamknięcie kodu ? W mojej ocenie G3 powinno być odrębnym produktem ( forkiem ? ) Gnome dla dotykowców. sorry za offtop ale wylałem żółć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2011 W mojej ocenie G3 powinno być odrębnym produktem ( forkiem ? ) Gnome dla dotykowców. Nie wiem czy dla dotykowców, bo ja za pomocą myszy i klawiatury poruszam się po standardowym G3 dużo szybciej niż po jakimkolwiek innym środowisku (tzn. KDE4 czy Gnome2). Prawda jest taka, że pasek zadań w momencie uruchomienia powyżej 10 okien, również staje się niepraktyczny i ja zawsze byłem otwarty na stworzenie innego mechanizmu do nawigacji między oknami. To rozwiązanie w G3 jest IMO wygodniejsze i pozwala na efektywniejszą pracę. Btw. wiem, że rozmowa wyżej nie dotyczyła bezpośrednio paska zadań, tylko ogólnie personalizacji, ale to jest największa zmiana. Poza tym mam wrażenie, że to wszystko z czasem się pojawi. Pisanie praktycznie od nowa całego środowiska graficznego to na pewno żmudny proces, a znowu, żeby zachować przyzwoitą stabilność trzeba ograniczyć maksymalnie liczbę ficzerów, na których coś może pójść nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Czerwiec 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2011 Haha... Stabilność? Przecież Gnome 3 jest mniej stabilne niż pierwszy alfy KDE 4, który się nader często sypał. Podczas moich testów nie zliczę ile razy musiałem restartować gnome-shell. Może i G3 ma kilka nowatorskich i przyjaznych funkcji ale nie są wystarczająco przełomowe aby wybaczyć, że środowisko jest mniej konfigurowalne niż Vista. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Czerwiec 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2011 Ja ostatnio spędziłem 1,5 h na dodaniu wszystkich dodatków do G3 przez co otrzymałem coś co z grubsza wyglądało jak Gnome2. Tylko że dla mnie Gnome2 był zazwyczaj podstawą do customizacji, a nie celem. G3 zaakceptuję wtedy kiedy będę mógł go wywrócić do góry nogami tak jak G2. A co do stabilności... KDE 4.2 było stabilniejsze, przy znacznie większej ilości nowości, i miejsc gdzie coś mogło pójść nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi